Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo palestinsku rezoluciju

sanel
By sanel

Palestinska rezolucija o mirovnom sporazumu s Izraelom odbačena je s osam glasova za, dva protiv i pet suzdržanih.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odbacilo je palestinsku rezoluciju kojom se zahtijeva okončanje izraelske okupacije do kraja 2017. godine.

Rezolucija nije dobila devet glasova “za”, što je minimum da bi bila usvojena u Vijeću sigurnosti od 15 članova.

“Za” je glasalo osam zemalja, protiv su bile dvije, Sjedinjene Američke Države i Australija, uz pet uzdržanih.

Riyad Mansour, palestinski ambasador u UN-u, kritizirao je Vijeće sigurnosti zbog neuspješnog glasanja.

“Vijeće sigurnosti je još jednom propustilo da ispoštuje povelju UN-a čiji je cilj rješenje ove krize i da na najbolji način doprinese trajnom rješenju u skladu s rezolucijama”, rekao je Mansour.

‘Neuravnotežena rezolucija’

“Ove godine naš narod je pod izraelskom okupacijom podnio daljnju krađu i kolonizaciju zemlje, rušenje domova, vojne upade na dnevnoj osnovi, hapšenja i zatvaranja hiljada civila, uključujući djecu, neobuzdani naseljenički terorizam, neprestano ponižavanje i učestale napade na naša sveta mjesta.”

Nakon glasanja, SAD, najbliži saveznik Izraela, ponovio je protivljenje nacrtu rezolucije.

Samantha Power, američka ambasadorica u UN-u, izjavila je da rezolucija podriva napore za uspostavljanje “dvije države za dva naroda”.

“Rezolucija je jako neuravnotežena i sadrži puno elemenata koji su u neskladu s pregovorima dvije strane, uključujući nerealne rokove koji ne uzimaju u obzir legitimnu zabrinutost Izraela za svoju sigurnost”, rekla je ona.

Rezolucija koju je podnio Jordan – trenutno jedina arapska članica Vijeća sigurnosti UN-a, traži da okupirani Istočni Jerusalem postane glavni grad Palestine, da se zaustavi širenje izraelskih naselja i rješavanje pitanja palestinskih zatvorenika.

Rezolucijom se također traži da pregovori budu zasnovani na teritorijalnom razgraničenju koje je postojalo prije nego što je Izrael okupirao Zapadnu obalu, Istočni Jerusalem i Pojas Gaze 1967. godine.

Izrael je izjavio da će glasanje Vijeća sigurnosti, poslije neuspješnih aprilskih pregovora o uspostavi palestinske države u kojima je posredovao SAD, samo još više produbiti konflikt.

‘Previše kompromisa’

Ali Abunimah, suosnivač “Elektronske intifade”, izjavio je za Al Jazeeru da rezolucija podriva palestinska prava, uključujući i prava izbjeglica i statusa Jerusalema.

“Ovo je loša rezolucija, kojoj se jednoglasno suprotstavila svaka značajnija palestinska frakcija. Ona sadrži previše kompromisa s ciljem da se izbjegne američki veto, tako da je ona, zapravo, puno slabija od postojećih rezolucija Ujedinjenih naroda”, izjavo je Abunimah.

Palestinci, frustrirani zbog nedostatka napretka u mirovnim pregovorima, pokušali su internacionalizirati ovo pitanje tražeći članstvo u UN-u i priznavanje državnosti posredstvom međunarodnih organizacija.

Nekoliko evropskih parlamenata usvojilo je neobavezujuće prijedloge kojima se poziva na priznavanje Palestine.

Palestinci su upozorili da će, ako rezolucija UN-a propadne, zatražiti članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu kako bi predali tužbu protiv Izraela.

Rezoluciju su, uz Francusku, Kinu i Rusiju, podržali Argentina, Čad, Čile, Jordan i Luksemburg.

Litvanija, Južna Koreja, Ruanda, Nigerija i Velika Britanija su bili suzdržani.

(Al Jazeera)

Share This Article