Netanyahu: Palestinske vlasti i Iran dvije velike prijetnje Izraelu

sanel
By sanel

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da Izrael trenutno ima dvije velike prijetnje, a da je prva od njih palestinska strana.
Premijer Netanyahu se sastao sa američkim senatorom Lindseyem Grahamom, a prije početka sastanka je izjavio da “Izrael nikada neće pristati na prevaru o obliku palestinske rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija”.

“Šef palestinske delegacije u pregovorima sa Izraelom Saib Erekat je uporedio Izrael sa ISIS-om, a isto to palestinsko rukovodstvo sarađuje sa Hamasom. Uporedo s tim, Palestinci nastoje da u UN-u proguraju jednu rezoluciju koja će u opasnost gurnuti sigurnost Izraela. Uvjeravam vas da nikada nećemo pristati na takvu prevaru”, poručio je Netanyahu.

Šef izraelske vlade Netanyahu je kazao da je Izraelu druga prijatnja Iran i njegova politika.

“Naša najveća zadaća je da opasne režime, kakav je iranski, spriječimo da se domognu nuklearnog naoružanja. Za to je neophodno pooštriti sankcije prema Teheranu. Smatram da se svijet nalazi na važnoj tački za uspostavu mira”, zaključio je Netanyahu.

Jordan je u koordinaciji sa nekoliko arapskih zemalja Vijeću sigurnosti UN-a predložio nacrt rezolucije o Palestini koji predviđa povlačenje Izraela sa palestinskih teritorija okupiranih nakon 1967. godine i uspostavu paletinske države sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

(AA)

Share This Article