Erdogan: Turska dobiva borbu protiv “paralelne države”

sanel
By sanel

Turska dobiva borbu protiv struktura “paralelne države” na svim frontovima, izjavio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA). “Nastavljamo normalizirati rad državnih institucija eliminisanjem elemenata paralelne države”, rekao je Erdogan za vrijeme ceremonije dodjele nagrada turskim naučnicima u Ankari.

“Oni koji su koristili TUBITAK, Savjet Turske za naučno i tehnološko istraživanje, kako bi prisluškivali i izdali visoke zvaničnike u Turskoj su osramoćeni”, rekao je predsjednik.

TUBITAK je doveden u vezu sa prisluškivanjem turskih zvaničnika, među kojima je i bio Erdogan u vrijeme kada je obavljao dužnost premijera.

U decembru 2013. godine u javnost su procurile informacije da su prisluškivani sinovi trojice bivših ministara i još nekoliko poznatih ličnosti. Vlada je osudila ovaj slučaj opisavši ga “prljavom intrigom paralelne države”.

“Paralelna država” navodno okuplja grupu birokrata uposlenih u državnim institucijama, sudstvu i policiji.

Od tada su uhapšene stotine policijskih službenika koji se, između ostalog, dovode u vezu sa prisluškivanjem visokih zvaničnika, otkrivanjem povjerljivih informacija, kršenjem prava na tuđu privatnost i krivotvorenjem dokumentacije.

(Anadolija)

Share This Article