Erakat: Do kraja godine glasanje o priznavanju Palestine

sanel
By sanel

Planirano glasanje o prijedlogu o zvaničnom priznavanju Palestine kao suverene države u Vijeću sigurnosti UN-a održat će se prije kraja godine, izjavio je medijima šef palestinskih pregovarača Saeb Erekat. Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se priznaje palestinska država sačinila je Arapska liga i podnijela ju je nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila neobavezujuću rezoluciju koja poziva na taj potez.

Potezu se protivi Izrael i neki od njegovih bliskih saveznika, uključujući Sjedinjene Države, koje imaju pravo veta u vijeću, što im daje moć da blokiraju svaki nacrt rezolucije. 

– Naša očekivanja su da će Sjedinjene Države stati iza svoje pozicije koju zauzimaju 47 godina da se rješenje sukoba može postići samo kroz pregovore, i ne vidim nikakvog razloga da se takva politika mijenja – izjavio je novinarima izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem prošle sedmice.

Napredak ka palestinskom priznanju u UN-u podudara se s ostvarenjem istog palestinskog cilja u EU. Švedska je postala prva članica EU koja je priznala palestinsku državu u oktobru, dok su prijedlozi za istom inicijativom određeni za glasanje u parlamentima Španije, Irske i Francuske. Neki izraelski zvaničnici, među kojima je i premijer, navode da je do toga došlo zahvaljujući rastu antisemitizma u Evropi.

Zvanično priznanje palestinske države pomoglo bi palestinskim naporima u spriječavanju izraelske okupacije palestinskih teritorija. Izrael je zauzeo velike površine Zapadne obale i istočnog Jerusalema tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Napetosti izmeđui Izraela i Palestinskih vlasti nedavno su eskalirale, dok je vlada premijera Benjamina Netanyahua usvojila strožiju politiku, uključujući i gradnju novih jevrejskih naselja na okupiranim teritoprijama. On je također pokrenuo krvavu kampanju u Gazi koju je Izrael nazvao akcijom slamanja militantnog pokreta Hamas, a kasnije je zvanično objavljeno da je Izrael jevrejska država, prenosi Xinhua.  

(Fena)

Share This Article