Šiitski militanti preuzimaju kontrolu u Jemenu

sanel
By sanel

Jedan od lidera šiitske militantne grupe Houthi u Jemenu danas je istakao da je grupa preuzela punu kontrolu nad distriktom Arhab na sjeveru Sane, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naoružani pripadnici grupe Houthi preuzeli su punu kontrolu nad distriktom Arhab nakon što su izvršili raciju u njegovih 20 područja i očistili ih od pripadnika Takfiri grupe”, izjavo je Mohamed al-Bakhiti it Houthi-ja za Anadolu Agency.

“Racije su uslijedile kao odgovor na brojne napade Takfiri grupe na pripadnike grupe Houthi”, rekao je Al-Bokhiti.

Ranije danas su u Ahrabu Houthi militanti napali religiozni centar kao i zgradu u kojoj se nalazi kancelarija stranke Al-Islah, koja je povezana sa Muslimanskim bratstvom.

U subotu su lideri plemena Arhab odlučili povući svoje snage iz istoimenog distrikta kako bi zbjegli sukobe sa šiitskim militantima.

Pripadnici grupe Houthi su, ipak, ostali raspoređeni na nekoliko kontrolnih tačaka i na okolnim planinama, bez obzira na povlačenje protivnika.

Houthi grupa je krajem septembra preuzela kontrolu nad prijestolnicom Jemena, Sanom, te pokušava proširiti svoj utjecaj u drugim krajevima zemlje.

Danas su, također, u sukobu sa naoružanim pripadnicima plemena u provinciji Al-Bayda’ u centralnom Jemenu poginula četiri pripadnika grupe Houthi, izjavio je izvor blizak plemenu.

“Najmanje četiri pripadnika Houthija su ubijena, a nekolicina njih je povrijeđena u sukobima u distriktu Hamat Serar”, kazao je izvor, zahtijevajući da ostane anoniman i dodao da sukobi još uvijek traju.

U posljednjih nekoliko sedmica pogoršavaju se sukobi između Houthi militanata i Al-Qaede, obje grupe koje žele uzeti prevlast nad provincijom Al-Bayda’ u centralnom Jemenu.

Rastuća moć šiitske grupe koja se protivi Al-Qaedi i njenim plemenskim saveznicima stvara strah od sektaškog sukoba u zemlji, koju pogađaju nemiri od Arapskog proljeća 2011. godine. Jednu godinu nakon početka revolucije sa vlasti je, nakon decenija vladavine, svrgnut predsjednik Ali Abdullah Saleh.

(Anadolija)

Share This Article