Alžir opozvao ambasadore u Belgiji i Holandiji

sanel
By sanel

Alžir je danas opozvao ambasadore u Belgiji i Holandiji kako bi razgovarali o avionu koji je u petak zadržan u Briselu, javlja Anadolu Agency (AA). Ambasadori Alžira u Holandiji i Belgiji pozvani su na konsultacije zbog prizemljenja aviona “Air Algerie” u petak u Briselu, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova Alžira.
Odluka je uslijedila nakon što su belgijske vlasti na briselski aerodrom prizemljile avion „Air Algerie“, zbog pravnih nesuglasica sa holandskom transport kompanijom K’AIR BV.

„Air Algerie“ je u petak izdao saopćenje za javnost u kojem je javljeno da je jedan od aviona zadržan u Briselu zbog nesuglasica sa holandskim K’AIR BV, bez obzira na to što je sudski proces još u toku.

Prema navodima ministarstva, kompanije se raspravljaju o ugovoru koji je potpisan 2008. godine, a kojim je dogovoreno da „Air Algerie“ holandskoj kompaniji proda 10 aviona koji nisu u funkciji.

Holanđani nisu mogli izvršiti uplatu onako kako je ugovorom dogovoreno, te su Alžirci otkazali prodaju. Slučaj je doveden do Evropskog suda koji je presudio u korist Holanđana. 

Lokalni mediji su naveli da je alžirska aviokompanija uložila žalbu na presudu.

(Anadolija)

Share This Article