Hamas pozvao na “iskreno partnerstvo” sa rivalskim Fatahom

sanel
By sanel

Jedan od vodećih članova palestinskog pokreta Hamas, pozvao je na “iskreno partnerstvo” sa drugom velikom palestinskom grupom i dugogodišnjim rivalom Fatahom, protiv izraelske okupacije.
 
“Trebali bi (Hamas i Fatah) uspostaviti iskreno partnerstvo, daleko od političkih previranja, zarad oslobođenja Palestince,” poručio je Hamasov istaknuti član, Mahmud ez-Zahar na skupu u Pojasu Gaze, održanom povodom proslave 27. godišnjice od osnivanja Hamasa.
 
Međutim, ez-Zahar je ponovio da se Hamas ne slaže sa izjavama palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, koji je izrazio spremnost za političku nagodbu sa Izraelcima.
 
Nagodba bi značila pristanak na uspostavljanje palestinske države na granicama od prije 1967. godine, što odgovara nekih 22 posto historijske Palestine, uključujući i Istočni Jerusalem.
 
Ez-Zahar smatra da bi se svaka nagodba koja isključuje Zapadni Jerusalem mogla smatrati pradavanju ovog grada u ruke Izraela.
 
Hamasov ugledni član je pozvao vlade arapskih država da podrže palestinski otpor protiv decenijama duge izraelske okupacije i da rade na uklanjanju osmogodišnje blokade Pojasa Gaze i obnovi ratom razorene palestinske primorske enklave, koja je naročito propatila u posljednjoj izraelskoj ofanzivi.
 
Hamas i Fatah su u aprilu ove godine potpisali dogovor o pomirenju i okončali sedmogodišnje nesuglasice i podjele, koje su dovele do formiranju dviju vlada – jedne u Gazi i jedne u Ramallahu. Rezultat ovog dogovora je formiranje vlade palestinskog nacionalnog jedinstva.
 
(AA)

Share This Article