Salkić: Diskriminacija Bošnjaka poprimila zabrinjavajuće razmjere

sanel
By sanel

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je danas Ured visokog predstavnika u BiH da pokrene pitanje rješavanja diskriminacije Bošnjaka u RS, koja je, kako je saopćeno, poprimila zabrinjavajuće razmjere.

Salkić je s visokim predstavikom u BiH Valetinom Inzkom danas razgovarao o problemima u obrazovnom sistemu u bh. entitetu RS.

-Proteklih dvije godine imali smo velike probleme u Konjević Polju i Vrbanjcima, kao i nekim drugim mjestima, gdje je učenicima bošnjačke nacionalnosti bilo onemogućeno da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Također, uskraćeno im je pravo na nacionalnu grupu predmeta. Umjesto da u ovom periodu krenemo u rješavanje nagomilanih problema, vlasti u ovom entitetu produbljuju krizu i danas imamo situaciju da je nemoguć bilo kakav dijalog po pitanju ukidanja diskriminacije – naveo je Salkić, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Roditelji bošnjačke djece, ovih dana su i u nekim drugim mjestima, kao naprimjer u Glogovoj- u opštini Bratunac, kako je naveo, izloženi pritiscima kako bi odustali od termina bosanski jezik.

– Otvoreno im se nameće da moraju prihvatiti termin jezik bošnjačkog naroda, što dodatno produbljuje situaciju – naveo je Salkić i Inzka je informisao da Bošnjaci nailaze na „otvorenu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, tako da danas u javnim preduzećima i institucijama RS skoro da nema zaposlenih Bošnjaka“.

Značajan dio razgovora Salkić i Inzko su posvetili ekonomskim temama. Složili su se da je u ovom trenutku neophodno raditi na planskom zapošljavanju i ekonomskom jačanju kao garantima razvoja BH društva.

Tokom sastanka visoki predstavnik uputio je čestitke svom sagovorniku i poželio mu uspješan rad tokom narednog mandata na poziciji potpredsjednika.

(Fena)

Share This Article