Bivši egipatski ministar informisanja osuđen na deset godina zatvora

sanel
By sanel

Sud u Kairu je osudio na deset godina zatvora bivšeg egipatskog ministra informisanja Salaha Abdul Maksuda, kojem je suđeno za „zloupotrebu položaja“, a koji je na toj funkciji bio za vrijeme u vojnom udaru svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani izvor je saopćio da je Krivični sud u Kairu bivšeg ministra i bivšeg šefa Ureda za medijsku tehniku Amra Abdulgaffara osudio na po deset godina zatvora po optužnici za „krađu vozila za realizaciju prijenosa uživo tokom protesta na Trgu Rabia“.

Egipatsko Tužilaštvo je vodilo istragu o „otuđivanju javne imovine“. Radi se o prošlogodišnjim događajima tokom krvavih protesta protiv vojnog udara održanim na kairskom Trgu Rabiatul Adeviyye, tokom kojih je grupa demonstranata aktivirala dva vozila za slanje direktnog prijenosa sa trga, koja su u vlasništvu egipatskog RTV servisa, te slala signal nekim privatnim televizijama. Očevici tvrde da su vozači i drugo osoblje RTV servisa ranije pobjegli sa trga, napustivši vozila.

(Anadolija)

Share This Article