Četvrti napad na Bošnjake, a policija u Zvorniku oformila tim za praćenje ‘vehabija’

sanel
By sanel

Klub odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Skupštine opštine Zvornik osudio je napade na vjerske objekte u Zvorniku, saopćeno je iz ovog kluba, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Huligani su tokom vikenda oskrnavili turbe Hasana Kaimije u Kula Gradu u Zvorniku. Po zidovima turbeta huligani su ispisali riječi „balije“, što je uvredljiv naziv za Bošnjake. Ostavili su i druge poruke kojim Bošnjacima poručuju da ih ne žele u Zvorniku.

Dvije sedmice ranije huligani su ispisali uvredljive poruke i na gradskoj džamiji Begsuja u Zvorniku, koje su također uznemirile Bošnjake.

Ranije je ubijen povratnik Ahmed Hasanović u Kozluku kod Zvornika, a nešto ranije napadnut je Nezir Dardagan u gradu prilikom polaska na Bajram namaz, piše NAP.

– Umjesto formiranja tijela koji bi spriječavali ovakve događaje, i neko novo ubistvo, policijska stanica u Zvorniku oformila je odsjek koji treba da prati potencijalne teroriste, ali isključivo islamske vjeroispovijesti, preciznije vehabije – navodi se dalje u saopećnju Kluba osbornika SDA u Zvorniku.

– Za napade iz vjerske i nacionalne mržnje ne postoji nikakav odgovor osim demagogije i skretanja pažnje sa očiglednog problema koji ima potencijal da izazove ogromne probleme koji će se kasnije teško zaustaviti.

Bošnjaci pozivaju sudske organe i policiju da što prije pronađu počinioce i adekvatno ih kazne kako bi se ova očigledno orekstrirana grupa huligana pravovremeno zaustavila i kako bi se spriječili događaji iz prethodnog perioda, prenosi NAP.

(NAP)

Share This Article