SAD na oprezu zbog izvještaja o metodama CIA-e

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države su pojačale sigurnost u svojim ambasadama širom svijeta dok se priprema objava dugo odgađanog izvještaja o tehnikama ispitivanja koje je primjenjivala Centralna obavještajna agencija (CIA) nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Izvještaj, koji će biti objavljen u utorak, bit će prvi javnosti dostupan dokument o CIA-nim metodama torture koje je koristila u tajnim zatvorima u Evropi i Aziji.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je istakao kako administracija SAD-a snažno podržava objavljivanje izveštaja Obavještajnog odbora Senata, koji se očekuje već mjesecima.

“Postoje neke indicije da bi objavljivanje izvještaja moglo biti riskantno kada su u pitanju objekti SAD-a  i pojedinci širom svijeta”, rekao je Earnest.

“Administracija je poduzela određene sigurnosne korake i mjere opreza koje stavila na snagu u objekte SAD-a širom svijeta”, dodao je.

Tajna cijelog dokumenta

U petak je državni sekretar John Kerry zatražio od senatorice Dianne Feinstein, predsjedavajuće Obavještajnog odbora Senata, koji je pripremio izvještaj, da “razmotri” tajming njegove objave.

Bijela kuća je, međutim, kazala da je “teško zamisliti” idealno vrijeme za objavljivanje sažetka izvještaja.

Izvještaj na 480 stranica, koj je “jako redigiran”, obuhvata optužbe za privođenje više od 100 osumnjičenih za terorizam između 2001. i 2009. godine.

Šta je sve u izvještaju koji ima punih  6.200 stranica ostaje tajna.

Dužnosnici koji su navodno pročitali ovaj dokument kažu da donosi nove detalje o tehnikama koje je CIA koristila u ispitivanju osumnjičenih, koje su ponižavali i podvrgavali tzv.waterboarding metodi, kojom se simulira utapanje.

Barack Obama je već prije priznao da su “mučili neke osobe”, no Ministarstvo pravde nije bilo pronašlo ništa sporno u djelovanju CIA-e.

Izvještaj se odnosi na zarobljenike koje je CIA krila na tajnim lokacijama Evrope i Azije, te vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, a bili su podvrgnuti “oštrim i stresnim metodama ispitivanja”.

(Agencije)

Share This Article