Šestorka iz Guantanama prebačena u Urugvaj

sanel
By sanel

Američka vlada je saopćila da su šestoricu pritvorenika Gunatanama, gdje su bili zatvoreni 12 godina, poslali u Urugvaj, gdje će biti smješteni kao izbjeglice.

Američko Ministarstvo odbrane je objavilo transfer Ahmeda Adnana Ahjama, Alija Hussaina Shaabaana, Omara Mahmouda Faraja, Abdula Bin Mohammeda Abisa Ourgyja, Mohammeda Tahanmatana te Jihada Diyaba iz zatvorskog kompleksa u Zaljevu Guantanamo u ruke Vlade Urugvaja.

Šestorica muškaraca su prvi zatvorenici koji su iz američke baze na Kubi poslani u Južnu Ameriku.

Svi su bili zatvoreni zbog sumnje da su povezani sa Al-Kaidom, ali protiv njih nikad nije pokrenuta optužnica.

U saopćenju Pentagona u nedjelju je navedeno da puštena četiri Sirijca, jedan Tunižanin i jedan Palestinac.

Urugvajski predsjednik Jose Mujica je ranije ove godine odobrio prihvat muškaraca, koji će biti primljeni kao izbjeglice, ali je transfer zatvorenika odgođen do nedjelje, nakon nedavnih predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Obamina naredba

Prema izvršnoj naredbi američkog predsjednika Baracka Obame od 22. januara 2009, Radna grupa zadužena za reviziju zatvorenika Guantanama je provela sveobuhvatnu reviziju ovog slučaja.

Kao rezultat te revizije, u kojoj su uključeni brojni faktori, kao što je pitanje sigurnosti, jednoglasno je dana saglasnost za transfer ovih zatvorenika. Radnu grupu čini šest odjela i agencija.

U skladu sa zakonskim zahtjevima, ministar odbrane je obavijestio Kongres Sjedinjenih Američkih Država o namjeri da se premjeste zatvorene osobe, te o njegovoj odlučnosti da transfer zadovolji zakonske standarde.

Vlada SAD-a je koordinirala svoje akcije sa Vladom Urugvaja kako bi se osiguralo da transfer zadovolji odgovarajuće sigurnosne i humane mjere, navodi se u saopćenju.

Nakon oslobađanja šestorice zatvorenika, u Guantanamu je trenutno pritvoreno 136 osoba, što je najmanji broj zatvorenika od prvog mjeseca nakon otvaranja zatvora, u januaru 2002. godine.

(AJ Balkans)

Share This Article