‘Bosanska tržnica’ – supermarket sa 70% domaćih proizvoda

sanel
By sanel

Koliko su osioni strani trgovački lanci najbolje pokazuje činjenica da oni bh. proizvode stavljaju na slabo vidljive dijelove izloga i rafa, a javna je tajna da ima i slučajeva reketiranja domaćih proizvođača kako bi njihova roba bila bolje pozicionirana. Napokon, potrošačka svijest i dostojanstvo kod našeg naroda se budi, ali i domaći trgovci poduzimaju mjere u zaštiti domaće proizvodnje. Najsvježiji primjer je supermarket kompanije Klas otvoren u petak, 5. decembra na sarajevskoj Dobrinji, a koji je dio unikatnog projekta Općine Novi Grad Sarajevo “Bosanska tržnica”. Ovdje su označeni i istaknuti domaći proizvodi, a malobrojni strani su u drugom planu.

Novi maloprodajni objekat kompanije Klas d.d. Sarajevo presijecanjem vrpce otvorili su Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i Rusmir Hrvić, direktor Klasa.

Otvaranjem supermarketa stanovnici Dobrinje sada imaju mogućnost da, pored domaćih proizvoda koje nude poljoprivredne zadruge smještene u “Bosanskoj tržnici” na jednom mjestu kupe i sve ostalo što im je svakodnevno potrebno.

„Općina Novi Grad Sarajevo je 1. oktobra ove godine otvorila „Bosansku tržnicu“, a za saradnju sa kompanijom Klas smo se odlučili iz razloga što oni imaju istu viziju i strategiju da prije svega razvijamo domaću proizvodnju. Ovo je, vjerovatno, jedina prodavnica u Sarajevu u kojoj je 70 posto domaćih proizvoda. Imamo veliki broj nezaposlenih, ali imamo i običaj da se puno žalimo, a ovo je konkretan način kako da pomognemo našoj državi“, rekao je načelnik Efendić.

Naglasio je da je dobro da znamo svakog momenta, da kada kupimo neki proizvod stranog proizvođača, u tom slučaju dajemo novac nekom u drugoj državi, a da kupovinom bosanskih prizvoda onda naš novac ide nekome ko je zaposlen u BiH.

„Mislim da ne možemo uraditi ništa bolje za sebe i svoju državu, nego da svi zajedno, kako kaže i slogan Klasa – kupujemo domaće – gradimo Bosnu i Hercegovinu. Ljudi iz Klasa se trude i siguran sam da u tome i uspijevaju, da sve što nude bude kvalitetno. Na njihovim policama prioritet imaju svi proizvođači iz BiH, pa onda ostali. Bilo bi lijepo kada bi tako bilo i kod naših građana“, istakao je Efendić.

Direktor Klasa Rusmir Hrvić izrazio je zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na vrlo dobroj saradnji, koju u ova kompanija u budućnosti planira proširiti.

„Ponosan sam na ovaj projekat i na to da u našem objektu imamo oko 70 posto domaćih proizvoda. Naša ideja “Kupujmo domaće – gradimo BiH”  je došla iz našeg srca i sigurni smo da ona može uspjeti, a mi ćemo je i dalje razvijati i graditi. Pozivam medije da nam pomognu u toj ideji, i građane BiH da prepoznaju ovaj naš projekat i da zajedno uspijemo u tom projektu“, rekao je Hrvić.

Zanimljivo je da je projekat “Bosanska tržnica” dobro prihvaćen, ne samo kod kupaca sa Dobrinje, već i onih iz drugih sarajevskih naselja koji sa zadovoljstvom kupuju domaće i zdrave proizvode na ovom mjestu.

(saff.ba)

Share This Article