Iran potvrdio zračne udare na ISIL u Iraku

sanel
By sanel

Jedan visoki iranski zvaničnik potvrdio je da je njegova zemlja izvršila zračne udare u susjednom Iraku, protiv pripadnika Islamske države Irak i Levant (ISIL), na zahtjev iračkih vlasti, piše britanski list Guardian.

Britanski list prenosi izjavu zamjenika iranskog ministra vanjskih poslova Ebrahima Rahimpoura koji je rekao da zračni udari nisu bili koordinirani sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje također bombardiraju područja gdje se nalaze pripadnici ISIL-a, koji kontroliraju velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.

“Svrha zračnih udara bila je odbrana interesa naših prijatelja u Iraku”, rekao je Rahimpour u intervjuu u Londonu.

“Nismo koordinirali s Amerikancima. Koordinirali smo samo s iračkom Vladom”, kazao on i dodao da je ta operacija provedena na zahtjev Iraka.

Njegova izjava prva je izjava jednog iranskog dužnosnika u kojoj je potvrđena uloga Irana u zračnim udarima u iračkoj pokrajini Diyali, koja graniči s Iranom, krajem novembra.

Videosnimak borbenog aviona

Prethodno je službeni Teheran demantovao navode da su borbeni avioni te države u posljednjih nekoliko dana izveli više zračnih udara na položaje grupe ISIL na istoku Iraka.

Al Jazeera je ranije objavila videosnimak koji navodno prikazuje borbeni avion F-4 24. novembra, u vrijeme kada je avion gađao mete ISIL-a u provinciji Diyala, nakon čega su mediji izvijestili da je Iran uključen u koaliciju protiv ISIL-a.

U to vrijeme je visoki iranski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, za Reuters rekao da Iran nikad nije izveo zračne vojne udare na ISIL u Iraku.

On je također kazao da bilo kakva saradnja s Amerikom u takvim napadima ne dolazi u obzir.

(AJ Balkans)

Share This Article