Njemačka: Odbačen poziv da se zabrani nikab

sanel
By sanel

Minber.ba – Poziv jedne političarke iz njemačke vladajuće stranke kancelarke Angele Merkel da se nametne zabrana nošenja nikaba širom zemlje izazvala je kritike vjerskih vođa i političara kao pretjeran”.

Burka je naš najmanji problem,” izjavio je za njemački list “Bild” Aiman Mazyek, predsjednik njemačkog Centralnog vijeća muslimana.

Sve dok dobro kvalificirana žena useljenik ne može dobiti posao samo zbog stranog imena ili izgleda, trebali bismo se baviti problemima integracije pravim redoslijedom.”

Mazyek je komentirao izjavu Julije Klöckner, zamjenice predsjednika Kršćanske demokratske unije (CDU) u RheinlandPfalzu.

Klöckner je zatražila javnu zabranu burke, istu onakvu kakva se primjenjuje u Francuskoj.

Govoreći za njemački dnevni listRheinische Post”, ona je rekla je da nikab ne predstavlja vjersku različitost, nego ponižavajuću sliku žena“.

Njen prijedlog je odmah odbačan od strane političara i vjerskih vođa u Njemačkoj

Joachim Herrmann, bavarski ministar unutrašnjih poslova iz Kršćansko socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke CDU-a, opisao je poziv Klöcknerove za zabranu nikaba kao izvan proporcija“. Slično mišljenje je iznio i političar Stranke zelenih, Omid Nouripour.

Crkveni lideri su također kritikovali prijedlog.

Iako pogled na žene koje nose nikab možda nekim ljudima stvara osjećaj nelagode, to nije razlog da se žuri u promjenu zakona“, kazala je Petra BosseHuber, biskup njemačke protestantske crkve za vanjske odnose, a prenosi Deutsche Welle.

Preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/Onislam.net)

Share This Article