Kerry: Borba protiv ISIL-a će trajati godinama

sanel
By sanel

Međunarodna koalicija protiv grupe  Islamska država Irak i Levant će vjerojatno djelovati godinama, izjavio je  američki državni sekretar John Kerry, dodajući da su zračni udari koalicije već nanijeli težak udarac ISIL-u.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama zračnim napadima u Iraku i Siriji pokušava zaustaviti napredovanje ISIL-a, koji je osvojio velike predjele tih zemalja i ubijao civile.

Kerry je rekao da je više od 62 partnera angažirano u koaliciji pokrenutoj prije manje od tri mjeseca, a u njoj su evropske, arapske, sjevernoameričke i azijske zemlje, navodi njemačka novinska agencija Dpa.

Sastanak u Briselu

“Naša predanost vjerojatno će se mjeriti godinama, ali naši napori već daju značajne rezultate”, izjavio je Kerry na prvom sastanku ministara vanjskih poslova članica koalicije u Briselu na kojem prisustvuje 60 zemalja.

“Gotovo hiljadu zračnih napada nanijelo je veliki udarac vodstvu ISIL-a i štetu njegovim logističkim i operativnim sposobnostima”, dodao je Kerry, prenosi Reuters.

On je rekao da će sastanak poslati poruku “da smo ujedinjeni i napredujemo na svim frontovima i da ćemo nastaviti s tom kampanjom koliko god bude potrebno za pobjedu”.

Zračni napadi će se nastaviti “koliko bude potrebno”, a uvježbavanje i savjetovanje iračkih snaga će se “proširiti”, dodao je Kerry.

ISIL – prijetnja zajedničkim interesima

 “Naše zemlje se razlikuju po kulturi, historiji, naslijeđu, ali imamo zajedničkog neprijatelja. ISIL je prijetnja našim zajedničkim interesima i vrijednostima”, naglasio je.

Iako se sastanak održava u sjedištu NATO-a, ne radi se o “NATO događaju”, a sjedište Sjevernoatlantskog saveza izabrano je zbog “logističkih razloga”, rekao je Kerry.

Kako piše Reuters, Washington želi razgovarati o političkoj koordinaciji među članicama koalicije.

Kerry je, također, pohvalio ulogu arapskih zemalja u borbi protiv ISIL-a, a osim Iraka, sastanku su prisustvovali predstavnici Kuvajta, Bahraina i Maroka.

Kerry, koji se uoči sastanka susreo s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, također je istaknuo “značajan napredak” nove Vlade u Bagdadu u ujedinjenju zemlje protiv ISIL-a.

Spomenuo je sporazum između Vlade i Kurda o izvozu nafte i prihodima od prodaje “crnog zlata” te odluku Bagdada da pusti na slobodu zarobljenike protiv kojih nije podignuta optužnica, prenosi Reuters.

(Agencije)

Share This Article