Obustava pomoći u hrani izbjeglim Sirijcima

sanel
By sanel

Svjetski program za hranu (WFP) najavio je obustavu, zbog nedostatka financijskih sredstava, svog programa hrane za gotovo 1,7 miliona sirijskih izbjeglica i ocijenio da će posljedice tog prekida biti katastrofalne.

Specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Rimu objavila je da je prisiljena obustaviti taj program, koji je omogućavao sirijskim izbjeglicama u Jordanu, Libanonu, Turskoj, Iraku i Egiptu kupovinu hrane bonovima u mjesnim dućanima.

Za izbjeglice koji se bore za preživljavanje teške zime, posljedice prekida pomoći će biti katastrofalne, ocijenio je WFP u priopćenju, kako prenosi Hina.

Ta obustava će izložiti opasnosti zdravlje i sigurnost izbjeglica i mogla bi izazvati nove napetosti, nestabilnost i nesigurnost u graničnim zemljama prihvata, upozorila je direktorica WFP-a Ertharin Cousin.

WFP je uputio hitan poziv, objasnivši potrebu za 51 milionom eura za pomoć sirijskim izbjeglicama u decembru.

Razorne posljedice

Izbjeglice iz Sirije su posebice loše pripremljene u Libanonu i Jordanu, gdje su brojna djeca bosa i bez prikladne odjeće.

Od početka sirijske krize, 2011. godine, WFP također osigurava pomoć u hrani milionima raseljenih osoba u Siriji.

U Ženevi je UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice ocijenilo da ta obustava dolazi u najgorem mogućem trenutku.

Zima je već sama po sebi vrlo teška za sirijske izbjeglice i obustava pomoći u hrani će imati razorne posljedice, rekao je direktor UNHCR-a Antonio Guterres.

To će zadesiti desetine hiljada porodica izbjeglica, one najosjetljivije, koji u potpunosti ovise o međunarodnoj pomoći, dodao je, pozvavši međunarodnu zajednicu da podrži WFP i ne prepusti izbjeglice gladi.

(Agencije)

Share This Article