Abas: Ne možemo više čekati

sanel
By sanel

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je danas da će tražiti članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu i preispitati bezbjednosnu saradnju s Izraelom, ako Savjet bezbjednosti UN ne usvoji rezoluciju o palestinskoj državnosti i okončanju okupacije Izraela do novembra 2016. godine.

Obraćajući se šefovima diplomatije Arapske lige u Kairu, on je rekao da je odustajao od takvog koraka više puta, u odgovoru na molbe Vašingtona, naglasivši da:

“Ne možemo više da čekamo”.

Palestinski lider je najavio da će sad početi konsultacije o nacrtu rezolucije ali nije pomenuo kada namjerava da okonča taj zadatak.

Rezolucija po svoj prilici neće biti usvojena, jer  ili neće imati dovoljno glasova za ili će SAD uložiti pravo veta.

Takva palestinska nastojanja su uglavnom simbolična, navodi Associated Press.

Izraelski mediji prenose da je Abas objasnio da Palestinci ne mogu da čekaju dok  “Izrael stvara činjenice na terenu nastavkom izgradnje naselja” na okupiranoj palestinskoj zemlji.

“Tražićemo članstvo u međunarodnim organizacijama, uključujući Međunarodni sud u Hagu. Takođe ćemo preispitati naše veze s Izraelom, uključujući okončanje bezbjednosne saradnje između nas”, najavio je Abas  u slučaju da rezolucija ne bude usvojena i ne obnove se pregovori o miru.

U govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN krajem septembra  Abas je rekao da će tražiti da SB utvrdi rok za okončanje izraelske okupacije Zapadne obale.

Nedjelju dana kasnije djeljen je nacrt rezolucije s pozivom o povlačenju do novembra 2016. i međunarodnim snagama da zamijene izraelsku vojsku.

Abas sada kaže da će povratak pregovorima biti moguć ako Izrael pristane da u potpunosti zamrzne širenje naselja, uključujući i izgradnju domova za Jevreje u  anektiranom istočnom Jerusalimu i  razmjeni zatvorenike, kako je predviđeno  još prilikom obnove  prethodnih pregovora koji su u aprilu doživjeli krah.

“Dali smo Amerikncima svaku mogućnost  i više puta smo  odložili da preduzmemo akciju. Mene su optužili da sam prihvatio politiku strpljivog čekanja i zato  od vas tražim da podržite našu rezoluiuju Savjetu bezbjednosti”, rekao je Abas, prenose agencije.

On je takođe optužio izraelsku vladu da jača režim aperthejda i naveo  izraelske akcije, kao što su izgradnja puteva samo za jevrejske naseljenike, autobusa samo za Jevreje i prijedlog najnovijeg zakona kojim bi se Izrael identifikovao kao jevrejska država.

(Vijesti.ba)

Share This Article