Demografska borba Palestinaca protiv Izraela

sanel
By sanel

Porodice s velikim brojem djece tradicija su u Gazi. Žene rađaju prosječno četvero djece, zbog čega Gaza ima jednu od najviših stopa nataliteta u svijetu.

Kulturna i socijalna tradicija jedan su od razloga, ali mnogi roditelji smatraju i da mogu doprinijeti rastu palestinske populacije.

Ulice Gaze prepune su djece. U jednoj od najgušće naseljenih regija svijeta polovina stanovništva mlađa je od 18 godina.

Ekipa Al Jazeere posjetila je porodicu u kojoj odrasta 19 djece. Njihov djed Husein al-Amoudy imao je sedmericu sinova. Smatra da su djeca presudni faktor u borbi protiv Izraela.

‘Revolucionarni narod’

“Mi smo revolucionarni narod koji se mnogo žrtvuje. Neka od naše djece bivaju ubijena, druga završavaju u izraelskim zatvorima. Zato moramo nadoknaditi te gubitke rađanjem više djece. To nam je u krvi, tako ćemo osloboditi Palestinu”, kaže Al-Amoudy.

Dvojica njegovih sinova poginula su kao pripadnici oružanih grupa u Pojasu Gaze. Sinovi će im, kaže Husein, kad odrastu, zauzeti njihovo mjesto u borbi.

“Ne zamišljaju svi roditelji ovdje kako će njihova djeca postati borci u redovima oružanih grupa. Većina jednostavno vidi velike porodice kao metodu za povećanje palestinske populacije i pobjedu u demografskom ratu protiv Izraela”, izvještava reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

Stručnjak za plodnost

Pacijentice dolaze kod ljekarra Ghalayinija kako bi dobile savjete o rađanju što većeg broja djece.

“Parovi smatraju da su dio političkog konflikta koji se vodi u ovom području. Naša zemlja je okupirana i ljudi vjeruju da je demografski faktor jedno od oružja kojim će je okončati”, ističe Bahar al-Ghalayini, stručnjak za plodnost.

Djeca su često žrtve u ratu protiv Izraela. Samo u posljednjem sukobu poginulo ih je više od 500. Primirje se sada poštuje i djeca se bezbrižno igraju na ulicama, odrastajući u novu generaciju koja će se boriti za okončanje okupacije.

(Agencije)

Share This Article