Rusija želi utrostručiti trgovinu s Turskom

sanel
By sanel

Rusija će pokušati utrostručiti trgovinu s Turskom, na 100 milijardi dolara godišnje, kako bi se neutralizirale zapadne sankcije, najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, u intervjuu koji su objavili turski mediji.

Putin putuje u ponedjeljak u posjetu Turskoj gdje će glavne teme razgovora biti trgovina i energija.

Trebao bi se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kojeg je Putin pohvalio zbog odluke da se ne priključi zapadnim sankcijama.

Ruski vođa kritizirao je sankcije nametnute Rusiji zbog ukrajinske krize kao neprihvatljive.

Dva elementa važna su za prviredne odnose dviju zemalja, kako je navedeno u najavi posjete: Rusija je turski najveći energetski opskrbljivač, a Ankara je Moskvi drugi najveći trgovinski partner, nakon Njemačke.

Razgovori o borbi protiv ISIL-a

U središtu Putinova razgovora s Ergodanom bit će i međunarodna borba protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku, navela je agencija Interfax.

„Dodatno ćemo poduprijeti vlade Sirije, Iraka i drugih zemalja regije“, rekao je Putin, pozivajući na rješenje kroz UN.

Rusija je saveznik Sirije, koja graniči s Turskom, podsjećaju mediji.

Erdogan je ranije snažno kritizirao rusku potporu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, a Turska pak ima snažne veze s tatarskom populacijom na Krimu, koji je Rusija anektirala, podsjeća agencija AFP.

Očekuje se da će tokom posjete Putina Turskoj dvojica predsjednika potpisati nekoliko sporazuma, najavili su dužnosnici obaju strana.

(Agencije)

Share This Article