Erdogan: Na Zapadu je sve više netolerancije prema muslimanima

sanel
By sanel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i papa Franjo su nakon sastanka u predsjedničkoj palati održali konferenciju za medije na kojoj je poručeno kako dvojica čelnika dijele ista stajališta o mnogim značajnim pitanjima današnjice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Skoro da nema teme o kojoj s papom imamo različita stajališta. Dijelimo isto mišljenje o dešavanjima u svijetu. Imamo isti pogled u vezi s borbom protiv terorizma, ali isto mislimo i u vezi s nasiljem u svijetu. Dijelimo mišljenje i o dominaciji novca”, rekao je Erdogan.

On je izrazio zabrinutost da se u svijetu sve više širi rasizam i islamofobija koji doprinose tenzijama i nepovjerenju među ljudima.

“Nažalost, rasizam, diskriminacija, mržnja prema drugom i drugačijem i islamofobija vrlo brzo, i u ozbiljnoj mjeri, bilježe porast na Zapadu. U zemljama Zapada sve je veći stepen netolerancije i predrasuda prema muslimanima. Ljudi su samo zbog svoje pripadnosti određenoj religiji izloženi nepravdi, netoleraciji i nasilju”, kazao je Erdogan i dodao kako je posjeta duhovnog vođe katoličkog svijeta Turskoj vrlo značajna za promociju mira u svijetu.

“Ova posjeta našeg gosta Turskoj je vrlo značajna. Ovo je vrlo važan korak u smislu jačanja nade za mir u regionu, ali i u svijetu. Poruke koje su danas otišle iz Turske nisu samo bitne za Tursku i Vatikan, nego i za cijeli islamski svijet i sve krščanske zemlje gdje će, nadam se, ostaviti traga i poboljšati izglede za mir”, napomenuo je turski predsjednik.

Erdogan se osvrnuo i na dešavanja u Gazi, napominjući kako međunarodna zajednica ignoriše patnje i stradanje nevinih Palestinaca.

“Državni terorizam koji je u Gazi uzrokovao smrt nevine djece i nevinih žena, nažalost, ne privlači pažnju svijeta. U džamiji Al-Aksa u Jeruzalemu, jednom od najsvetijih mjesta muslimana, otvoreno se ignorišu kršenja prava muslimana i napadi na njih”, istakao je Erdogan.

Na kraju je kazao kako međunarodna zajednica ignoriše i teško stanje izbjeglica iz Sirije, koje su zbog rata morali napustiti domovinu.

“Niko o ovome ne govori ništa ozbiljno. Tamo postoji državni terorizam, individualni terorizam. Tamo se nalazi jedna osoba koja širi državni terorizam, a, s druge strane, postoji nelogičan stav kojim se izražava zabrinutost ko bi došao na njegovo mjesto, ako on ode s vlasti”, kazao je turski predsjednik.

Istakao je kako milioni osoba, koji se osjećaju poraženo, potlačeno i napušteno, mogu biti predmet manipulacija terorističkih organizacija.

“Posebno želim naglasiti da su terorističke organizacije kao što su DEAŠ, al-Kaida i Boko Haram nastale zbog pogrešnih politika koje traju godinama”, rekao je Erdogan i izrazio uvjerenje kako će ipak posjeta pape Franje Turskoj “bez sumnje ostaviti pozitivan trag u islamskom svijetu”.

“Mislim da će ova posjeta istovremeno doprinijeti i rušenju mnogih predrasuda u krščanskom svijetu. Naša najveća želja je da ova historijska posjeta bude prvi korak prema novom procesu izgradnje globalnog mira i dijaloga civilizacija”, poručio je Erdogan.

(AA)

Share This Article