Mubarak oslobođen optužbi za ubistva demonstranata

sanel
By sanel

Egipatski sud oslobodio je u subotu bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka optužbi za ubijanja demonstranata 2011. godine, kada je okončana njegova 30-godišnja vladavina.

Sud je, također, oslobodio Mubaraka optužbi za korupciju prilikom izvoza plina u Izrael, ali će on ostati iza rešetaka, budući da trenutno služi trogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije u drugom, odvojenom slučaju.

Sedam komandanata snaga sigurnosti, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova Habiba al-Adlija, također su oslobođeni optužbi za smrt demonstranata, prenose agencije.

Odlaganje presude

Sudija Mahmud Kamel al-Rashidi je rekao da su komandanti “nevini”.

Tokom protesta u kojima je svrgnut Mubarak ubijeno je blizu 800 ljudi.

Demonstranti su se tokom 18 dana protesta sukobljavali s policijom širom zemlje i palili policijske stanice.

Mubarak je prvostepeno osuđen na doživotni zatvor za smrt demonstranata, ali je Apelacioni sud 2012. godine poništio ovu presudu iz tehničkih razloga.

Nova presuda je trebala biti izrečena 27. septembra, ali je glavni sudija Rashidi to odložio, jer nije završio pisanje obrazloženja.

Prebačen u vojnu bolnicu

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, sud ga je u augustu iz zatvora prebacio u vojnu bolnicu u Kairu.

Mubarak je bio na vlasti skoro 30 godina, ali je svrgnut nakon višednevnih protesta i poslije smrti više stotina demonstranata.

Mubarak već služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere javnih fondova, a prema istim optužbama, njegovi sinovi Alaa i Gamal služe četverogodišnje kazne zatvora.

Osim novčane kazne u visini tri miliona dolara, moraju vratiti i 17,6 miliona dolara za koje su optuženi da su ih ukrali.

(Agencije)

Share This Article