Pet primjeraka Kur’ana na Brajevom pismu poklon Savezu slijepih Srbije

sanel
By sanel

Delegacija Saveza slijepih Srbije posjetila je danas u Sarajevu Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH gdje je s njenim predstavnicima razgovarala o nastavku saradnje. Delegacija Saveza slijepih Srbije, u kojoj su bili predsjednik Saveza Milan Stošić i povjerenik za kulturu Ranko Burić, preuzela je pet primjeraka Kur’ana na Brajevom pismu koji su poklon Biblioteke.

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH Sakib Pleh novinarima je kazao da je posjeta veoma značajna, s obzirom na to da omogućava razmjenu između dvije institucije koje se bave istom djelatnošću.

Kada je u pitanju poklon pojasnio je da je to projekt Biblioteke u saradnji s Ambasadom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH te da je odštampano 200 primjeraka.

– Na osnovu toga, mi smo danas u prilici da Savezu iz Srbije poklonimo pet primjeraka koje će oni dalje distribuirati – rekao je Pleh.

Vezano za nastavak saradnje kazao je da su otvoreni za sve vidove u smislu razmjene knjiga ili posjeta.

Podsjetio je da je bh. biblioteka jedinstvena te vrste u državi, ali da usluge mogu koristiti korisnici iz cijelog svijeta.

– Slijepe osobe jako puno čitaju, a naše usluge koriste bez ikakve naknade – naveo je Pleh.

Ranko Burić, povjerenik za kulturu pri Upravnom odboru Saveza slijepih Srbije,  istakao je da slijepi čitaoci već odavno ne trpe te da imaju dovoljan broj knjiga, a što dodatno pospješuje saradnja biblioteka iz zemalja okruženja.

Podsjetio je da je razmjena knjiga u regionu, ali i svijetu besplatna.

Kada je u pitanju poklon Kur’ana na Brajevom pismu naglasio je da bi to mogla biti preteča ideje da se u određenim mjestima štampa veći broj knjiga, što bi dopunjavalo kolekciju u drugim mjestima koja nemaju priliku za štampu određene vrste literature.

– Neko drugo epohalno djelo se može štampati u Zagrebu, a da dopuni kolekciju u Podgorici, Sarajevu, Beogradu i obrnuto – istakao je Burić.

(Fena)

Share This Article