Reforma zakona – udar na britanske muslimane

sanel
By sanel

Apel za pomoć: Suočena sa sve većim brojem terorističkih prijetnji, Vlada Velike Britanije priprema sveobuhvatne reforme Zakona o terorizmu.

Kritičari smatraju da time želi preuzeti kontrolu nad zajednicom britanskih muslimana, kršeći neka od ljudskih prava.

Fakulteti su, čini se, postali nova prva borbena linija Britanske vlade protiv ljudi koje mediji nazivaju “domaćim teroristima”.

Univerzitetski kampusi smatraju da Vlada ekstremistima mora onemogućiti pristup studijima. A oni koji tvrde da nisu takvi, to bi morali i dokazati.

“Kada nam sigurnosne službe kažu da je prijetnja s kojom se suočavamo danas veća od bilo koje poslije 11. septembra, trebali bismo djelovati. Nakon pažljivih analiza i pripreme, uz pooštrene zakone i pojačanu moć – možemo učiniti više”, izjavila je Theresa May, britanska ministrica unutrašnjih poslova.

Zabrana javnih rasprava

Nove bi mjere predvidjele i zabranu javnih rasprava o određenim pitanjima, što se ne dopada svima.

“Iskrene, teške, napete debate se uglavnom dešavaju tajno. A njihovo predstavljanje javnosti, popravilo bi sigurnosnu situaciju. Tada bi svi mogli učestvovati i prema potrebi se obratiti članovima studentskog komiteta ili univerzitetskom osoblju te prijaviti kršenje zakona, ako do njega dođe”, ističe Ibrahim Ali, predstavnik Federacije islamskih studenata.

Ali Vlada smatra da je došlo vrijeme za strožije mjere i kontrole. Posebno zbog broja Britanaca koji su napustili zemlju da bi se priključili grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL). Novom regulacijom, predviđena je zabrana njihovog povratka kući.

U nastojanju da se spriječe incidenti poput onog u Woolwichu, kada su dvojica muslimana konvertita ubili vojnika, Vlada želi osigurati i bolji pristup bazi podataka dobavljača internetskih usluga.

Prijenos odgovornosti

Da se to ranije napravilo, napad u Woolwichu, jednom od londonskih distrikta, mogao je biti spriječen.

“Ukratko, Vlada pokušava odgovornost prenijeti na zajednicu. Škole, bolnice, lokalne vlasti – svi bi bili uključeni u borbu protiv terorizma. Za mnoge je to dobar potez koji im ostavlja prostora za lični doprinos državi, no drugi to smatraju napadom na lične slobode britanskih muslimana” , izvještava Laurence Lee, reporter Al Jazeere.

“Ova Vlada, kao i prethodna, pokušava koristiti zakon kao instrument kontrole muslimanske zajednice. Nastoje kontrolirati njihove stavove, ideje, obrazovanje, putovanja, ustvari svaki aspekt njihovog života. To je okrutan način redefiniranja religije”, ocijenio je Vajahat Sharif, advokat.

Iako su se gotovo sve britanske muslimanske organizacije ogradile od postupaka grupe ISIL i iste osudile, novim se izmjenama Zakona sugerira da Vlada ne bi trebala vjerovati na riječ britanskim muslimanima, te da oni više nisu u poziciji da procjenjuju sami sebe.

(AJ Balkans)

Share This Article