Tri svećenika i vjeroučitelj privedeni u pedofilijskom skandalu u Španiji

sanel
By sanel

Najmanje tri svećenika i jedan vjeroučitelj iz španskog grada Granada privedeni su zbog sumnji da su uključeni u pedofilijski skandal u ovoj zemlji, piše Anadolu Agency (AA). Pedofilijski skandal potresao je Španiju nakon što je 24-godišnji mladić, koji je kao maloljetnik bio izložen seksualnom zlostavljanju, poslao pismo vrhovnom poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Fernandez Diaz za medije je izjavio da je u okviru ovog pedofilijskog skandala podnesena prijava protiv 10 sveštenika. Prema riječima Diaza, na osnovu naloga sudskih organa policija je izvršila operaciju te privela četiri osobe.

Mladić iz Španije uputio je pismo papi Franji u kojem je pisao o tome kako su ga zlostavljali kršćanski vjerski službenici. Papa Franjo je nakon toga lično telefonom razgovarao sa mladićem te mu se izvinio u ime crkve.

Nadbiskup iz Granade Francisco Javier Martinez, sa još nekoliko svećenika, ranije je za vrijeme nedjeljne mise licem legao na pod čime je uputio izvinjenje i tražio oprost zbog pedofilijskog skandala.

(AA)

Share This Article