Predsjednički izbori u Tunisu idu u drugi krug

sanel
By sanel

U Tunisu su u nedjelju održani predsjednički izbori, a prema preliminarnim rezultatima dvije trećine prebrojanih glasačkih listića, niti jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, pa će predsjednik biti biran u drugom krugu izbora.

Prema preliminarnim rezultatima, u drugom krugu izbora u prosincu će se nadmetati lider partije Poziv za Tunis El-Baji Kaid es-Sibsi i aktualni predsjednik Mohammed Munsif el-Merzuki.

Sibsi je osvojio 42 posto, a Merzuki 34 posto glasova.

Oba kandidata su preko svojih izbornih stožera već priopćili da je izvjesno da će predsjednik biti biran u drugom krugu.

Dva kandidata su osvojili osjetnu prednost u odnosu na ostalih 25 kandidata, koliko ih je bilo na listi, a treće mjesto je osvojio lider Narodnog fronta Hamma Hammami sa devet posto glasova, prenosi Anadolija.

Borba za glasove ostalih kandidata

Međutim, sada se očekuje da Sibsi i Merzuki krenu u borbu za glasove eliminiranih kandidata.

Nedjeljni izbori su prvi demokratski predsjednički izbori u Tunisu nakon revolucije i pada režima Ben Alija.

Iz Vrhovne izborne komisije je saopćeno da su počeli ponovno prebrojavanje glasova, ali da za sada nema promjena u odnosu na preliminarne rezultate prvog brojanja.

Prema podacima Komisije, na nedjeljne izbore je izašlo 53,73 posto glasača u zemlji i 27 posto registriranih birača u inozemstvu.

Za poziciju predsjednika zemlje se natjecalo ukupno 27 kandidata, od kojih su se petorica prije izbora povukla iz utrke, ali njihova imena su se ipak našla na glasačkim listićima.

(Agencije)

Share This Article