Asad želi ‘međunarodnu saradnju’ protiv IS-a

sanel
By sanel

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u četvrtak da je potrebna “prava i iskrena međunarodna suradnja” kako bi se pobijedile organizacije poput Islamske države (IS) koju dva mjeseca pokušava savladati međunarodna koalicija pod vodstvom Washingtona.

– Regija prolazi kroz odlučujuće razdoblje – rekao je Asad tokom sastanka s predstavnicima stranke Baas koja dominira Sirijom pedeset godina.

– Podrška zemalja koje su prijatelji sirijskog naroda, svijest drugih međunarodnih strana o opasnosti terorizma za regionalnu i svjetsku stabilnost i prava i iskrena međunarodna suradnja pred tim opasnim zlom bit će odlučujući – dodao je sirijski predsjednik u izjavama koje je prenijela službena agencija Sana.

Sirijski režim prijateljskim zemljama smatra saveznike Sirije, posebice Rusiju, Kinu i Iran. Vlast teroristima naziva pobunjenike koji se četiri godine bore da je svrgnu.

Skupine s Islamskom državom na čelu rezultat su pogrešnih i agresivnih politika onih koji su pokrenuli rat protiv Sirije, naglasio je Asad.

On je govorio o zemljama koje podržavaju opoziciju u egzilu i pobunu, posebno Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Kataru.

Washington je ranije inzistirao da Asad odstupi, ali sada mu je prioritet borba protiv Islamske države.

Asadove izjave stižu šest dana prije posjete visokog sirijskog izaslanstva Moskvi, gdje će razgovarati s predsjednikom Vladimirom Putinom o pokretanju mirovnih pregovora između režima i opozicije, prenosi Dnevnik.hr.

(Fena)

Share This Article