Obama: Imamo snažno partnerstvo sa S. Arabijom

sanel
By sanel

Predsjednik Sjedinjenih američkih država Barack Obama i ministar Nacionalne garde Saudijske Arabije, princ Miteb bin Abdullah bin Abdulaziz potvrdili su jako i održivo partnerstvo dvaju zemalja, na sastanku održanom u Bijeloj kući, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici dvije zemlje su razgovarali o zajedničkim interesima za regionalni razvoj, navedeno je u saopćenju objavljenom na web-stranici ambasade Saudijske Arabije.

“Želimo izraziti zahvalnost za doprinose Saudijske Arabije međunarodnoj koaliciji u borbi protiv ISIS-a. Također želimo istaći da Saudijska Arabija ima ključnu ulogu u održavanju regionalnog mira i sigurnosti, uključujući njene nedavne odnose sa novom vladom Iraka”, rekao je predsjednik Obama, dodaje se u saopćenju.

Saudijski ministar, princ Miteb bin Abdullah bin Abdulaziz, sin kralja Abdullaha, stigao je u Vašington po pozivu američkog sekretara odbrane Chucka Hagela, saopćeno je.

Saudijska Arabija se pridružila međunarodnoj koaliciji u borbi protiv organizacije ISIS koju predvodi Amerika. Koalicijske snage su nedavno preuzele značajne teritorije koje su bile okupirale snage ISIS-a.

Krajem 2010. godine SAD je objavio dogovor o oružju postignut sa Saudijskom Arabijom u vrijednosti od 60 milijardi dolara, što je najvrijedniji dogovor o oružju ikada postignut u američkoj historiji.

Prema navodima Bijele kuće, izvoz američkih proizvoda u Saudijsku Arabiju u 2013. godini premašio je 35 milijardi dolara, uključujući direktan izvoz u iznosu od 19 milijardi dolara i oko dvije milijarde izvoza usluga u što spadaju inžinjering, nabavka i gradnja.

Indirektni izvoz i ostala dobra i usluge procijenjeni su na dodatnih 15 milijardi.

(AA)

Share This Article