EU protiv ilegalnih izraelskih naselja, ali demantirala sankcije

sanel
By sanel

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost demantirala da postoji dokument Evropske unije o sankcijama za Izrael.

Evropska unija je u ponedjeljak saopćila kako je odlučno protiv nastavka kolonizacije na palestinskim teritorijima, ali da odbija sankcije za Izrael, prenose agencije.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini demantirala je da postoji dokument EU-a o sankcijama za Izrael, kako je ovog vikenda objavio dnevni list Haaretz, navodi agencija Fena.

“Ne postoji takav plan”, izjavila je Mogherini na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Briselu.

“Naši razgovori su se vodili o tome kako se angažirati na pozitivan način s Izraelom i Palestincima da se pokrene mirovni proces, a ne o sankcioniranju i izoliranju bilo koga.”

Nove mjere

U saopćenju, objavljenom nakon mjesečne sjednice u Briselu, evropski ministri vanjskih poslova su naveli kako se “EU odlučno protivi nedavnoj eksproprijaciji zemljišta u blizini Betlehema, novim građevinskim projektima i nastavku uništavanja projekata koje finansira EU”.

Podsjetivši da su kolonije “nelegalne”, EU i njene članice “su i dalje za provođenje zakona EU-a i postojećih bilateralnih sporazuma”.

Evropska unija je “spremna poduzeti nove mjere kako bi zaštitila rješenje zasnovano na koegzistenciji dviju država”, izjavili su ministri.

Od januara EU zabranjuje svako finansiranje programa i kompanije u kolonijama iz evropskih fondova.

(Agencije)

Share This Article