Gavin Menzies: Kineski muslimanski mornari otkrili Ameriku, a ne Columbo

sanel
By sanel

Bivši član britanske kraljevske mornarice i istraživač Gavin Menzies tvrdi da Ameriku nije otkrio Christopher Columbo, već kineski musliman mornar Zeng Hi, piše Anadolu Agency (AA). Menzies tvrdi da je priča o Columbovom otkriću Amerike fantazija i bajka, a da u prilog tome govori nedavno pronađena kopija kineske mape stare više od šest stoljeća. Britanski istraživač je ovo pitanje detaljno obradio u knjizi „1421. – Godina kada su Kinezi otkrili Ameriku“.

On je protekle dvije decenije uložio velika sredstva i angažirao brojne stručnjake na dokazivanju teze da Colombo nije otkrio Ameriku, ali zvanična naučna zajednica još nije priznala njegove tvrdnje.

Uporedo s tim, on kaže da je veličanstvena flota kineskih brodova, pod komandom Zenga,  plovila širom kontinenta Južne Amerike i to 100 godina prije nego što je Ferdinand Megelan proglašen prvim koji je to učinio. Dodaje i da DNK dokazi ukazuju na podudarnost markera kineske i indijanske rase.

O tome da su kineski mornari plovili u Ameriku prije Columba govori i knjiga koja datira iz tog vremena, a u kojoj se navode flora i fauna karakteristične isključivo za područje Sjeverne Amerike.

(AA)

Share This Article