Izrael zabranio ulazak u Gazu norveškom ljekaru

sanel
By sanel

Mads Gilbert, koji je javno kritizirao Izrael zbog ubistava civila, ne smije u Gazu, gdje je radio 30 godina.

Norveškom ljekaru koji je liječio hiljade Palestinaca u Pojasu Gaze gotovo 30 godina Vlada Izraela je doživotno zabranila ulazak na blokiranju teritoriju zbog sigurnosnih razloga.

Mads Gilbert (67) je pokušao da se vrati u Gazu u oktobru da bi radio u bolnici Shifa, ali su ga u tome spriječili izraelski zvaničnici, prenosi International Business Times.

On je rekao da je odluka izraelskih zvaničnika “provokativna, nerazumna i u potpunosti neprihvatljiva”.

“Kada smo se vratili na granični prijelaz Erez, izraelski vojnici su mi rekli da ne mogu ući u Gazu”, dodao je Gilbert.

Gilbert je bio istaknuto lice u kampanji za pomoć palestinskim žrtvama tokom operacije ”Zaštitna linija” Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), u kojoj je ubijeno više od 2.100 Palestinaca.

Tokom napada na Gazu, Gilbert je često davao intervjue medijima o situaciji na terenu i o nestašici medicinskih potrepština.

“Velika humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze je posljedica agresije Izraela, pri čemu je veliki broj Palestinaca ubijen ili ranjen. Čak su 40 posto poginulih djeca, žene i stariji ljudi, ogroman broj Palestinaca je interno raseljen, ne znaju gdje će spavati, struje gotovo nikako da nema, nemaju vode. Sve su to planski uradile okupacijske snage Izraela”, kazao je u augustu Gilbert za Al Jazeeru.

On je tada rekao kako su sve bolnice pretrpane, da nemaju opreme i lijekova, a zbog “višegodišnje opsade veoma je teško i spasiti one koje su preživjeli, jer nedostaje i prostora, i materijala za liječenje”.

Optuživanje Izraela

Ovaj ljekar je bio koautor pisma objavljenog u medicinskom žurnalu Lancet o posljednjem sukobu u Gazi, gdje je napisao da je Izrael kriv za masakriranje Palestinaca i namjerno gađanje palestinskih žena i djece u napadima.

Gilbert smatra da je odluka da mu se ne dopusti ulazak u Gazu povezana sa njegovim javno iskazanim stavovima o izraelskim postupcima u Gazi.

“Nikad nisam ništa skrivio u Izraelu. Nikad nisam prekršio neke izraelske zakone ili sigurnosne regulative”, rekao je on za norveški VG.

“Ovdje se ne radi o meni. Ovdje se radi o tome da se sada kažnjava palestinski narod zbog mojih političkih stavova”.

Norveški državni sekretar Bard Glad Pedersen je kazao internetskoj stranici: “Iz norveške perspektive, pokrenuli smo pitanje zabrane ulaska u Gazu za Gilberta i zatražili smo od Izraela da promijene odluku. Humanitarna situacija u Gazi je i dalje teška i postoji potreba za svim zdravstvenim radnicima”.

(Al Jazeera)

Share This Article