Dogovoreno smirivanje napetosti u Jerusalemu

sanel
By sanel

Izrael i Palestinci su obećali poduzeti konkretne mjere kako bi se smirile napetosti oko najsvetijeg mjesta u Jerusalemu, rekao je u američki državni sekretar John Kerry nakon razgovora u jordanskom glavnom gradu.

Nasilje se rasplamsalo posljednjih sedmica oko kompleksa kojeg muslimani poštuju kao Uzvišeni harem gdje je džamija al-Aqsa, a  Jevreji kao Brdo hrama gdje su nekada stajali njihovi biblijski hramovi.

Sukobi između izraelske policije i Palestinaca izaziva strahovanja da bi mogli potaći novi palestinski ustanak.

Praktične akcije za obnovu mira

Dogovorene su “određene i praktične akcije koje obje strane mogu poduzeti kako bi se obnovio mir”, rekao je Kerry ne rekavši o kojim mjerama je riječ.

“Danas radimo da ugasimo iskre napetosti kako ne bi postale požar izvan kontrole”, dodao je Kerry dok je kraj njega stajao jordanski ministar vanjskih poslova Naser Judeh. Jordan je skrbnik nad tim svetim mjestima.

Kratko nakon sastanka, izraelska policija je objavila da će ukinuti ograničenje da samo vjernici stariji od 50 godina mogu ući u džamiju Al-Aqsa.

Al Jazeerin reporter Imtiaz Tyab, koji izvještava iz zapadnog Jerusalema, rekao je da Palestincima nije samo problem samo to ograničenje, već da oni imaju i mnogo pritužbi.

“Od jula ove godine, više od 800 ljudi uhapšeno je samo u istočnom Jerusalemu. Skoro 2.000 pripadnika snaga sigurnosti svakog dana patrolira tim skučenim prostorom, rekao je Tyab.

Kerry se jučer sastao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, ali Abbas nije učestvovao u trostranom sastanku s Netanyahuom što je znak dubokog nepovjerenja između Izraela i Palestinaca.

Judeh je rekao kako je Netanyahu pokazao “predanost” nastavku statusa quo i poštovanja skrbništva Jordanskog kraljevstva nad svetim mjestom u Jerusalemu.

Podsjetimo, napetosti u Jerusalemu traju od oružanog napada na američkog državljanina, lidera desničarske jevrejske Fondacije za očuvanje Brdo hrama, rabina Yehuda Joshua Glicka u Jerusalemu.

Izraelska policija je nakon toga saopćila da je Al-Aqsa do daljnjeg zatvorena i za vjernike i za turiste.

Ovo je od 1967. godine bio prvi put da je zatvorena ova džamija. Međutim, izraelske vlasti kasnije su ukinule zabranu i dozvolile ulazak samo osobama starijim od 50 godina.

(AJ Balkans)

Share This Article