Libija: Bombaški napadi na ambasade Egipta i UAE

sanel
By sanel

Dvije autobombe eksplodirale su ispred ambasada Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata u glavnom gradu Libije, Tripoliju.

Niko nije povrijeđen, jer su zgrade ambasada već duže vrijeme prazne, zbog sigurnosne situacije u toj državi.

Vlast Ujedinjenih Arapskih Emirata nepoželjna je u Libiji jer podržava bivšeg Gaddafijevog generala Haftara, koji je u sukobu sa koalicijom Libijske zore i Libijskog nacionalnog kongresa, koji trenutno kontrolišu Tripoli.

Sjedište generala Haftara nalazi se na istoku zemlje, u blizini egiptske granice. Tri godine nakon pada Muammara Gadafija, u Libiji nema mira, ni jedinstvene vlasti.

Reporter Al Jazeere Mahmoud Abdul-Wahed javio je da su se eksplozije dogodile jutros u 6:40 sati.

Istraga u toku

”Između prve eksplozije, koja je odjeknula ispred Egipatske ambasade u centru grada, i druge ispred Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata, u zapadnom dijelu – prošlo je svega nekoliko minuta.

Eksplozije su veliko iznenađenje, jer otkad su pripadnici Libijske zore preuzeli kontrolu i osiguranje glavnog grada, to se nije dešavalo”, javio je Abdul-Wahed.

”Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je napade i nazvalo ih otvorenim kršenjem diplomatskih pravila koje negativno utječe na odnose dviju zemalja.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da su službe sigurnosti otvorile istragu u ovim slučajevima te da ne isključuju mogućnost da je riječ o igri pojedinih obavještajnih krugova koji žele prikazati svijetu da Tripoli nije sigurno mjesto.

Pripadnici Libijske zore, koji podržavaju Nacionalni kongres, osudili su napad i odbacuju bilo kakve optužbe na njihov račun”, javio je naš reporter.

(AJ Balkans)

Share This Article