Jordanski kralj osudio izraelske napade na džamiju Al-Aqsa

sanel
By sanel

Jordanski kralj Abdullah II osudio je nedavne poteze Izraela u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu. Nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem u Amanu, iz kraljevog ureda saopćeno je da je Abdullah II pozvao na okončanje serije napada Izraela na sveto mjesto u Jerusalemu.

Jordanski kralj je, kako je saopćeno, kazao Kerryu da bi jedini način za postizanje mira bila “palestinska država kakva je postojala u okviru granica prije 1967. godine, sa prijestolnicom u Istočnom Jerusalemu”.

Kerry je, navodi se u saopćenju, pohvalio napore Jordana da postigne mir na Bliskom istoku, kao i ulogu te zemlje u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv organizacije ISIS.

Ranije ovoga mjeseca je Jordan, kao zemlja koja je prema mirovnom sporazumu postignutom 1994. godine sa Izraelom odgovorna za sveta mjesta u Jerusalemu, pozvala svog ambasadora da se oglasi protiv izraelskog kršenja dogovora u Istočnom Jerusalemu.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja jedno od tri sveta mjesta. Jevreji, istovremeno, to mjesto smatraju Hram-planinom, vjerujući da su se tu davno nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine.

U septembru 2000. godine, kada je kontroverzni izraelski političar Ariel Sharon posjetio Al-Aqsu, pokrenuto je ono što se kasnije nazvalo “Drugom Intifadom”, pobunom protiv decenijama duge okupacije Izraela u kojoj je ubijeno hiljade Palestinaca.

(AA)

Share This Article