Netenyahu: Izrael raspoređuje sigurnosne snage duž Zapadne Obale

sanel
By sanel

Izrael će rasporediti dodatne vojne trupe duž Zapadne Obale i Istočnog Jeruzalema, nakon brojnih napada koji su se desili na ovom području, prenosi Anadolu Agency (AA). “Dalji koraci uključuju i raspoređivanje sigurnosnih snaga širom zemlje kako bi se povećala sigurnost izraelskih civila”, kazao je na konferenciji za medije izraelski premijer Benjamin Netenyahu.

Prema pisanju jednog izraelskog dnevnog lista, mjere također uključuju i kazne roditeljima maloljetnika koji budu uključeni u kamenovanje izraelskih vojnika.

Navedene mjere uslijedile su nakon mnoštva napada na Izraelce u dijelovima Zapadne Obale i Istočnog Jeruzalema protekih sedmica.

U ponedjeljak je izraelska djevojčica podlegla kada je jedan Palestinac izbo tri jevrejska doseljenika na dijelu Zapadne Obale. Ovaj napad desio se nedugo nakon što je izraelski vojnik podlegao od rana zadobijenih nakon što ga je Palestinac izbo u blizini željezničke stanice u Tel Avivu. Jedan izraelski policajac također je ubijen prošle sedmice u Istočnom Jeruzalemu.

Netenyahu je za nemile događaje optužio palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa koji, kako je naveo Netenyahu, “raspiruje vatru”.

“Abbas nije partner u naporima za suzbijanje ekstremizma. Umjesto da širi istinu, on širi laži kao pokušaj promjene statusa svetog mjesta. Umjesto da svoj narod uči miru, on ih podučava teroru”, kazao je Netenyahu.

Tenzije u Istočnom Jeruzalemu su porasle još prošlog mjeseca kada su izraeleski zvaničnici privremeno zatvorili kompleks Al-Akse.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije sveto mjesto, a sa druge strane Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postala dva jevrejska hrama.

(Anadolija)

Share This Article