Izraelska policija od juna privela 1.300 Palestinaca

sanel
By sanel

Advokat Ureda za palestinske zatvorenika Mufid al-Haj tvrdi da je Izrael od juna do danas priveo 1.300 Palestinaca u Jerusalemu, a da je 40 posto privedenih maloljetnika, prenosi Anadolu Agency (AA). Ističući da su izraelska hapšenja Palestinaca intenzivirana u drugoj polovici tekuće godine i nakon ubistva palestinskog maloljetnika Mohammeda Abu Hudaira, Haj u pisanom saopćenju ističe da je većina privedenih mladića puštena uz plaćanje kaucije od 800 do 1.600 američkih dolara.

Haj tvrdi i da je od 22. septembra do danas broj privedenih Palestinaca prerastao 250, te dodaje da je povećan i broj izrečenih kućnih pritvora.

Jerusalem je poprište velikih tenzija zbog izraelskih upada i restrikcija u kompleksu Al Akse, što je uzrok čestih sukoba demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti.

Palestinske nevladine organizacije tvrde da se u izraelskim zatvorima trenutno nalazi najmanje 5.271 palestinskih zatvorenika, uključujući i brojne zatvorenike kojima nije suđeno. Pitanje oslobađanja tih zatvorenika je jedno od ključnih pitanja zbog kojih je blokiran mirovni proces između Palestine i Izraela.

(AA)

Share This Article