Borba za grad Bajdži: Ubijen irački general

sanel
By sanel

General iračke policije izgubio je život u petak u eksploziji kamiona bombe u Bajdžiju, gradu sjeverno od Bagdada, gdje sigurnosne snage potiskuju pripadnike IDIŠ-a, rekli su čelnici.

U eksploziji je jedna osoba poginula, general Faisal Ahmed, a devet policajaca je ranjeno.

Bombaš samoubica je aktivirao kamion cisternu na kontrolnoj tački u Al Sinaju, u sektoru grada koji su prije više od sedmicu dana sigurnosne snage vratile pod svoj nadzor. Još trojica bombaša nisu uspjela pogoditi mete u istoj zoni, dodaju.

Borba za Bajdži

Iračke sigurnosne snage uz pomoć milicije i pripadnika sunitskih plemena, saveznika vlade, pokušavaju zauzeti Bajdži koji je prije više mjeseci pao u ruke Islamske države (IS).

Dužnosnici su u petak nešto ranije bili izjavili da sigurnosne snage nadziru velik dio Bajdžija, pošto su IS ondje natjerale na povlačenje.

U petak oko podneva vladine snage su kontrolirale “više od 70 posto” grada, naime “sve četvrti na jugu, istoku i na sjeveru”, rekao je za AFP časnik u vojnom zapovjedništvu pokrajine Salahedina.

Iračka zastava na važnijim zgradama u gradu

Po riječima drugog časnika, vojska je ostvarila “velik napredak” u Bajdžiju pa je iračka zastava izvješena na važnijim zgradama, među kojima i na zgradi policije.

Bajdži je na glavnoj cesti koja vodi iz Tikrita u Mosul, gradove koje IS drži nakon munjevite ofenzive u junu u kojoj je osvojio velika područja.

(Hina)

Share This Article