Izrael otvorio dva granična prelaza ka Gazi

sanel
By sanel

Izrael je ponovo otvorio dva granična prijelaza prema Pojasu Gaze, što bi trebalo donijeti olakšanje za 1,8 miliona Palestinaca koj žive u toj enklavi, saopćila je glasnogovornica Ministarstva odbrane.

Palestinci u Gazi su tokom vikenda bili doslovce odsječeni od vanjskog svijeta zbog zatvaranja prijelaza Erez i Kerem Shalom.

Izrael je te prijelaze bio zatvorio u petak zbog ispaljenog projektila iz Gaze na izraelsku teritoriju, iako nije bilo žrtava niti počinjene štete.

Prijelaz Rafah, na granici Gaze s Egiptom, je bio zatvoren nakon što je 24. oktobra izveden samoubilački napad na Sinaju u kojem je poginulo 30 egipatskih policajaca.

Primirje u augustu

Projektil zbog kojeg su bili zatvoreni Erez i Kerem Shalom je prvi koji je ispaljen s palestinske na izraelsku teritoriju od 16. septembra, a drugi od kraja 50-dnevne izraelske ofanzive tokom ljeta na Pojas Gaze.

Granični prijelazi Erez i Kerem Shalom bili su zatvoreni za ljude i robu osim za prijelaz humanitarne pomoći, izjavila je glasnogovornica izraelske vojske, a prenio AFP.

Primirje dogovoreno između Izraela i pokreta Hamas je stupilo na snagu 26. augusta, čime je okončan 50-dnevni konflikt tokom kojeg je život izgubilo 2.140 Palestinaca i 73 Izraelca.

(Agencije)

Share This Article