Erdogan: Previše pažnje usmjereno na Kobani

sanel
By sanel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je međunarodna koalicija protiv Islamske države irak i Levant previše usmjerena na sirijski grad Kobani, blizu turske granice, umjesto da obrati pažnju na ostala područja.

“Zašto Kobani, a ne ostali gradovi, poput Idliba, Hame ili Homsa, dok 40 posto iračke teritorije kontrolira ISIL?”, upitao je on na konferenciji za novinare poslije razgovora s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Parizu.

Erdogan je rekao da u Kobaniju ima samo 2.000 boraca i da je teško shvatiti ovakav pristup.

Pešmerge ušle u grad

“Zašto koalicija ne djeluje u drugim zonama?”, upitao je turski predsjednik.

Hollande je kazao:

”Nije riječ samo o Kobaniju. Predsjednik Erdogan je upravu, postoje i drugi gradovi u Siriji, koji su pod prijetnjom ISIL-a. Za nas je Halep ključni grad. Poduzimamo korake da podržimo, kao što to uvijek kažemo, Slobodnu sirijsku vojsku i demokratsku opoziciju, kako bismo pružili sve što je neophodno u ovom izazovu. Ali, tu je, također, Kobani. Iako je stanovništvo napustilo grad, neophodne su reforme i vjerujemo kako će Turska dozvoliti te mjere”.

Prva grupa od deset kurdskih Pešmerga boraca iz Iraka ušla je u sirijski grad Kobani u četvrtak, pošto su prešli tursku granicu, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Konvoj Pešmerga s teškim naoružanjem stigao je kopnenim putem u turski grad Suruc, gdje ih je ranije sačekala druga grupa kurdskih boraca, koji su u srijedu ujutro stigli avionom.

Agencije javljaju da je na putu ka Kobaniju još 150 kurdskih boraca.

U međuvremenu je predsjednik Iračkog Kurdistana Masoud Barzani naveo u saopćenju da je ta regija spremna poslati još boraca u Kobani ako bude trebalo.

Kurdske snage, potpomognute američkim avionima, bore se sedmicama protiv grupe ISIL u Kobaniju i okolini.

U kopnenim borbama za taj grad ubijeno je više od 800 osoba od 16. septembra, početka ofanzive ISIL-a.

Nastavljeni zračni udari

Pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, Vlada Turske je dopustila prošle sedmice prolaz kroz svoju teritoriju borcima iz autonomne kurdske pokrajine u Iraku.

Američka Centralna komanda objavila je da su su u četvrtak i petak nastavljeni zračni udari na borce ISIL-a nedaleko od Kobanija.

U četiri napada nedaleko od granice s Turskom oštećene su borbene pozicije ove naoružane grupe, kao i jedan njen objekat.

U Iraku su također izvršena četiri zračna udara na položaje ISIL-a.

(Agencije)

Share This Article