Imam uključio zvučnike u nadi da će vjernici ispred džamije čuti i obaviti namaz

sanel
By sanel

Nakon što je džamija Al-Aksa u Jerusalemu u potpunosti zatvorena prvi put od 1967. godine imam Omer al-Kisvaniji je sa zaštitarima obavio jutarnju molitvu i uključio zvučnike kako bi vjernici ispred džamije mogli čuti i obaviti molitvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija Al-Aksa u potpunosti je zatvorena prvi put od 1967. godine, kazao je predsjednik Uprave islamskog vakufa Azzam al-Hatib.

“Izraelska uprava jutros je zatvorila džamiju Al-Aksa. Ovo je prvi ovakav slučaj još od 1967. godine”, kazao je Hatib dodajući kako uprava radi na tome da se džamija ponovo otvori za sve muslimane.

Novinar AA kontaktirao je imama Al-Akse Omera al-Kisvanija koji je uprkos izraelskoj odluci o zatvaranju džamije došao na radno mjesto.

“Kad sam jutros došao u Al-Aksu svugdje je bilo puno izraelskih vojnika. Nisu dozvolili ulazak vjernicima koji su došli obaviti jutarnju molitvu. Ja sam ušao unutra zbog toga što mi je to posao. Sabahski ezan učio je na vrijeme, ali smo sačekali deset minuta u nadi da će policija pustiti džemat da uđe. Kad smo shvatili da nikome neće dozvoliti ulazak u džamiju sedam zaštitara koji rade u Al-Aksi i ja smo započeli i obavili jutarnju molitvu. U nadi da će vjernici, koji su čekali ispred vrata, obaviti molitvu uključili smo zvučnike”, s tugom je ispričao imam Kisvani te dodao kako je poslije saznao da su vjernici jutarnju molitvu obavili na ulicama, ispred džamije.

Kisvani je napomenuo da se ovako nešto dešava privi put nakon još od 1967. godiine te da je ovaj izraelski potez veoma opasan. On ističe da izraelska policija, ukoliko želi mir, mora spriječiti nasilje jevrejskih naseljenika.

U Zapadnom Jerusalemu jučer je došlo do oružanog napada na rabina Yehudi Glicku koji je predsjednik ekstremno desničarske organizacije.

Izraelske vlasti su saopćile da je Al-Aksa zatvorena za sve posjetioce, kako za vjernike tako i za turiste.

(AA)

Share This Article