U Siriji 10 poginulih u zračnim napadima vojske na kamp s raseljenim osobama

sanel
By sanel

Najmanje deset raseljenih Sirijaca je poginulo u srijedu u zračnim napadima vojske na siromašni kamp u kojem su živjeli u pokrajini Idleb (na sjeverozapadu), izvjestila je nevladina organizacija. U gradu Homs (središnji dio), najmanje 37 osoba je povrijeđeno u napadu autobombe koja je pogodila alavitsku četvrt, saopćila je državna televizija. Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) je izvjestio da je jedna osoba poginula.

– Režimska zračna vojska je izbacila dva bureta s eksplozivom na kamp raseljenih osoba u blizini mjesta Habit, ubivši deset raseljenih osoba i ranivši desetke drugih – saopćio je OSDH.

Ove raseljene osobe potiču uglavnom iz Hame, jedne od najbrojnijih pokrajina pogođenih ratom koji uništava Siriju već tri godine, navodi OSDH.

U Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu, u jednom napadu pogođen je el-Zahr, četvrt s većinskim alavitima.

– Teroristi su detonirali autobombu u središtu četvrti el-Zahra, povrijedivši 37 ljudi, među kojima su djeca u teškom stanju, a pričinjene su i velike materijalne štete – objavila je televizija.

Ovaj napad se događa gotovo mjesec dana nakon dvostrukog napada ispred škole u kojem je poginulo 48 djece i četiri odrasle osobe u Akrami, drugoj alavitskoj četvrti.

Nakon ovog napada, dva visoka zvaničnika sigurnosti iz Homsa su dobila otkaz i demonstracije su se održale protiv guvernera pokrajine, optuženom da je lagao o broju poginulih.

Pobunjeničke četvrti Homsa, koje su jedno vrijeme zvali “glavnim gradom revolucije” protiv Assada, preuzeo je krajem aprila režim, nakon dvije godine opsade i bombardiranja.

Samo enklava Waer, narodna četvrt na sjeverozapadu grada, ostaje u rukama pobunjenika i vojska je bombarduje gotovo svakodnevno.

(Fena)

Share This Article