Saudijsko ministarstvo hadždža objavilo 25-godišnji strateški plan

sanel
By sanel

Minber.ba – Saudijsko ministarstvo hadždža je najavilo izradu svog administrativnog i financijskog strateškog plana za narednih 25 godina.

Plan je osmišljen u saradnji s konsultantskom kućom specijaliziranom u razvoju administrativne i financijske strukture ministarstva kako bi služio najboljim interesima hadžija i ponudio im najbolje moguće usluge.

Ministar za pitanja hadždža Bandar Hajjar najavio je pokretanje plana na sastanku u utorak.

Administrativni i financijski strateški plan je samo dopunski sveobuhvatnijem strateškom planu Ministarstva za narednih 25 godina.

Ministarstvo je obavijestilo da strateški plan za narednih 25 godina uključuje izradu studije o trenutnom statusu i načinu i sredstvima za njegov razvoj, definiranje potrebnih stručnih pozicija i njihovih opisa i procjene efikasnosti trenutnih financijskih i administrativnih procesa uz dokumentovanje njihovih rezultata i poboljšanje istih.

U svojim naporima da se posveti realizaciji strateškog plana, Ministarstvo je uspostavilo upravni ured posvećen svim strateškim inicijativama.

Prema gradonačelniku Mekke, Osami Albar, broj ljudi koji godišnje dolazi u Mekku na hadždž i umru povećat će se na 30 miliona sa sadašnjih 20 miliona kada budu završeni projekti proširenja Mesdžidul-harama i obrednih mjesta.

Albar je za novine Al-Hayat izjavio da će se sadašnji kapacitet mjesta za obavljanje tavafa (mataf) i saj’a (masa’) povećati za tri puta i moći će primiti 130.000 hadžija tokom jednog sata.

“Strateško planiranje više nije luksuz, već je imperativ za sve državne i privatne organizacije”, rekao je on.

Albar rekao je da je pri kraju nekoliko projekata u Mekki, uključujući, između ostalog, solarni objekat, zeleno selo i „Mekka Gate“ koji će se sastojati od diplomatske enklave, vladinih ureda i drugih objekata.

On je rekao da se oko 60 novih stambenih četvrti trenutno gradi u Mekki. “To su ekološki prihvatljive četvrti”, dodao je on.

Albar je dalje rekao da će projekat javnog prevoza u Mekki biti završen 2016. godine.

“Mi ćemo imati oko 800 novih autobusa koji će svakodnevno prelaziti udaljenost od oko 300 kilometara,” dodao je on.

Gradonačelnik je rekao da će metro u Mekki imati tri glavne željezničke linije koje će pokrivati udaljenost od 183 kilometara i imati 88 stanica, koji će također biti u službi voza „Haramain Express“.

“Neće biti uskih grla saobraćaja u Mekki, a grad će biti bez zagađenja”, rekao je on.

Preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/Saudi Gazette)

Share This Article