Jemenu prijeti građanski rat

sanel
By sanel

U nekoliko jemenskih oblasti nastavljeni su sukobi između pripadnika pokreta Husi i lokalnih sunitskih plemena.

U borbu su se uključili i pripadnici Al-Kaide na Arapskom poluotoku, a situacija izmiče kontroli i prijeti odvesti Jemen u građanski rat.

Meta Husa, koji su posljednih sedmica okupirali mnoga područja Jemena, bolnica je u gradu Jerimu.

Od siline eksplozije uništene su i okolne zgrade, koje su pripadale vođama plemena koje nije iskazalo dobrodošlicu pripadnicima pokreta Husi.

U gradu Reda nekoliko dana se vode borbe između pokreta Husi i Al-Kaide na Arapskom poluotoku, a u oblasti Bejda situacija se dodatno zaoštrila, nakon odluke lokalnih plemena da iz ovog područja protjeraju pripadnike pokreta, koje smatraju okupatorima.

“Ova oblast neće biti lak zalogaj za one koji pokazuju silu”, izjavio je guverner ove oblasti Lahj Ahmad Al-Majidi.

Sankcije protiv Saleha

Dok vojnim širenjem prijete da dovedu Jemen na ivicu građanskog rata, iz pokreta Husa smatraju da čine dobru stvar.

“Ono što vidimo u mnogim jemenskim pokrajinama je upotpunjavanje revolucije, a cilj je povećanje civilne kontrole nad državnim institucijama”, rekao je Muhammed Al-Bukhaiti, član političkog vijeća pokreta Husi.

Strah da bi se događaji u Jemenu mogli pretvoriti u građanski rat prepoznali su i Ujedinjeni narodi, a ekspertski tim najavio je sankcije protiv svrgnutog predsjednika Alija Abdullaha Saleha, njegovog sina Ahmeda, aktuelnog ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i vođe pokreta Husi Abdul-Melika Al-Husija.

Oni su u izvještaju UN-ovih eksperata označeni kao glavni kočničari političke tranzicije u Jemenu.

(AJB)

Share This Article