En-Nahda pred nedjeljne izbore u Tunisu

sanel
By sanel

U nedjelju će glasači u Tunisu izaći na parlamentarne izbore, prvi put nakon revolucije koja je počela samospaljivanjem nezaposlenog Mohameda Bouazizija 2010. godine nakon čega je pao režim Ben Alija.

Ahmed Gaaloul najveći dio života proveo je u egzilu. Kući se vratio tek nakon što je, poslije narodnog ustanka prije četiri godine, srušen bivši režim. Sada je viši član stranke En-Nahda.

Večeras će kandidati za parlamentarne izbore održati govor, koji je on pažljivo kreirao. Rečeno im je da se striktno drže skripte. En-Nahda želi pokazati Tunižanima da su umjerena i dobro organizirana stranka, te da zaslužuju mjesto u parlamentu.

„Postoje područja do kojih nismo mogli doprijeti, a sada možemo. Ljudi nam se pridružuju i to je veoma ohrabrujuće. Nećemo ponoviti rezultate prošlih izbora, ovaj put ćemo postići više“, ističe Gaaloul.

Decenije ugnjetavanja

Mehrzia Laabidi je politička zvijezda u usponu u En-Nahdi. Ukoliko ta stranka osvoji dovoljan broj glasova, mogla bi dobiti mjesto u Vladi. Ona večeras brani rezultate svoje stranke dok je bila na vlasti.

„Naš stav i način na koji namjeravamo riješiti političke probleme u državi pokazuju da ćemo štiti demokratiju ove zemlje“, kazala je.

Ushićena publika pozdravlja svog vođu. Rached Ganouchi uvjeren je da će En-Nahda konsolidirati svoje dosadašnje političke rezultate.

„Ponosan sam što mogu podržati En-Nahdu. Večeras ćemo nadoknaditi decenije ugnjetavanja“, kategoričan je pristalica ove stranke Ibtissam Saleh.

Predstojeće izbore mnogi označavaju kao „historijske“. Pristalicama En-Nahde, to je korak ka pomirenju i demokratiji.

(AJB)

Share This Article