SAD: Kurdi zaustavljaju ISIL pred Kobanijem

sanel
By sanel

 

Američki zvaničnici izjavili su da je zaustavljena operacija grupe Islamska država Iraka i Levana (ISIL) da zauzme sirijski pogranični grad Kobani i kurdski borci će vjerovatno biti u stanju da trajno zadrže njihov udar uz pomoć američkih aviona.

 

Linije fronta između boraca ISIL-a i kurdskih boraca nije se pomjerila više od sedmicu dana, tvrde zvaničnici u Washingtonu.

 

“Mislim da će kurdski branioci biti u stanju da zadrže (udar)”, naveo je jedan neimenovani upućeni zvaničnik Centralne komande SAD-a, prenijela je agencija AFP.

 

“Ako pogledate što se desilo prije sedmicu i po, borbena linija u Kobaniju praktično se nije pomakla”, dodao je.

 

Fotoreporter AFP-a javlja da je bio svjedok tome da borci ISIL-a bježe od aviona i bombardiranja njihovih položaja u blizini grada Kobanija.

 

Pošto su čuli zvuk borbenih aviona, borci ISIL-a su bježali niz brdo Tilsehir, zapadno od opkoljenog Kobanija, da se sakriju u rovove koje su najverovatnije iskopali kurdski borci, prenosi agencija.

 

Saveznici bacili 1.700 bombi na ISIL

 

Pripadnici ISIL-a, koji su prošlih mjeseci zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije, već sedmicama pokušavaju osvojiti strateški važan većinski kurdski grad Kobani na sirijsko-turskoj granici.

 

Kurdski borci, uz pomoć zračnih udara koalicije pod vodstvom SAD-a, dosad su uspijevali odbiti napade ISIL-a.

 

U međuvremenu, američka vojska je objavila da su američki i saveznički avioni izveli 6.600 letova i bacili više od 1.700 bombi na položaje ISIL-a u Iraku i Siriji.

 

Podaci su objavljeni mjesec nakon što je koalicija pod vosdstvom SAD-a proširila svoju zračnu kampanju iz Iraka u Siriju, kako bi zaustavila napredak boraca ISIL-a.

 

Bijela kuća tvrdi da su napadima ograničeni uspjesi ISIL-a, dok kritičari upućuju na vojne uspjehe ISIL-a uprkos zračnim napadima.

(AJ Balkans)

Share This Article