Hamas: Tuneli služili za odbranu a ne za napad

sanel
By sanel

Vođa političkog krila Hamasa Khaled Meshaal porekao je izraelske tvrdnje da je mreža podzemnih tunela, koje je njegova organizacija prokopala ispod granice pojasa Gaze i Izraela, bila namijenjana napadima na pogranične gradove.

Meshaal je u intervjuu za američki magazin “Vanity Fair” optužio izraelsku vladu da je iskoristila tunele kao povod da pokrene kopnenu operaciju na pojas Gaze u nedavnom ratu.
 
-Molim vas da uzmete u obzir kada smo koristili tunele. Koristili smo ih kada je Izrael pokrenuo rat protiv nas. Tako da su oni možda nazvani ofanzivni tuneli, ali zapravo su bili defanzivni. Da su bili ofanzivni, Hamas bi ih koristio prije rata. Ali kada je Izrael vodio agresiju protiv nas koristili smo tunele da se ubacimo iza pozadinskih linija izraelske armije, koja je vodila rat u Gazi – rekao je Meshaal, kako prenose izraelski mediji.
 
Lider Hamasa, koji živi u izgnanstvu u Kataru, također je odbacio tvrdnje da je njegova organizacija planirala ljetošnji rat koji je trajao 50 dana. Rat je izbio nakon otmice i ubistva trojice tinejdžera, učenika jevrejske vjerske škole, na Zapadnoj obali.
 
-Nismo pokrenuli rat na osnovu nekih kalkulacija i onda otkrili da smo pretrpjeli gubitke – rekao je Meshaal, istakavši “rat nam je nametnut i mi smo se jednostavno branili. Ožalošćeni smo zbog gubitka života ali ko bi trebalo da snosi odgovornost. Izraelci – političari, vojska i sigurnosni lideri. Što se tiče nas mi smo se održali, naše principe u ratu. Omeli smo Netanyahuovu zavjeru (da postigne političke poene pokretanjem rata)”.
 
On je također rekao da iako Hamas nije dao direktne instrukcije za otmicu trojice tinejdžera, nije ni odvraćao od takvog poteza.
 
-Kada je ta operacija pokrenuta ja sam rekao za medije da nismo imali informaciju. Nisam mogao ni da potvrdim, ni da poreknem – rekao je Meshaal i dodao “kasnije i kada je izraelska istraga to pokazala, ispalo je da je grupa Hamasa na Zapadnoj obali ubila ta tri naseljenika. Tako da je to zapravo bila operacija koju je izvela grupa Hamasa.
 
Meshaal je naveo da “sada imamo specifičnu informaciju. Pitanje sada glasi: da li je bila legitimna ili nije. Bila je legitimna. Zašto? Rekao sam vam: Pravo je zakonitih vlasnika zemlje na Zapadnoj obali, bilo da su ih Hamasa ili druge organizacije da pruže otpor protiv okupatora, bez obzira da li su izraelska vojska ili naseljenici. To je tako jednostavno”.
 
Meshaal je također rekao da u rukovodstvu Hamasa nikada ne izdaju naredbe da se izvede operacija ili da se zaustavi, već se bave uopštenom politikom da postoji okupacija i da je dio strategije otpor, prenosi Tanjug.
 
Na pitanje koje je sam postavio da li postoji kontrola nad onima koji rade na terenu, rekao je da postoji i da kada se pristane na prekid vatre i to postane odluka rukovodstva, oni koji rade na terenu moraju se tome povinovati, ali rukovodstvo se ne miješa u izvršenje niti naređuje da se neka operacija izvede, a druga ne.

(Vijesti.ba)

Share This Article