Erdogan: SAD su gurnule smrtonosno oružje u ruke terorističkih grupa u Siriji

sanel
By sanel

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas izjavio da su Sjedinjene Američke Države gurnule smrtonosno oružje u ruke terorističkim grupama u Siriji, uprkos protivljenju Turske.
 
SAD su naoružale Stranku demokratskog jedinstva (PYD), koja je povezana sa odmetnutom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koju Turska, SAD i Evropska Unija smatraju terorističkom organizacijom. Praktično, to znači da su Sjedinjene Američke Države naoružale jednu terorističku organzaciju, kazao je Erdogan.
 
PYD se bori protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL).
 
“Ranije smo kazali da se komandanti iz PKK bore u redovima PYD, u Siriji,” kazao je Erdogan na zajedničkoj press konferenciji sa latvijskim predsjednikom Andrisom Berzinsom, održanoj u Rigi. “Rekli smo da će svaki vid američke pomoći ovoj grupi, značiti pomoć terorističkoj organizaciji.”
 
SAD su zračnim mostom dostavile 27 tovara sa naoružanjem, municijom i medicinskom opremom namijenjenih pripadnicima PYD. Američki zvaničnici su unaprijed obavijestili turske vlasti o ovoj akciji.
 
Međutim, nešto od američkog naoružanja, izbačenog iz aviona, dopalo je u ruke ISIL-a, što je ova grupa pokazala i na svojoj web stranici.
 
“Teroristi iz ISIL-a su se dograbili jednog dijela ovog naoružanja,” kazao je Erdogan. “Ostatak je, isto tako, dopao u ruke jedne terorističke organizacije – PYD. Turska nikada ne bi pribjegla takvoj vrsti vojne pomoći, no SAD su to uradile unatoč protivljenju Turske.”
 
Grad Kobani, poznat i pod imenom ‘Ajn el Arab, trenutno je potd kontrolom Jedinica narodne odbrane, oružanog krila Stranke demokratskog jedinstva (PYD).
 
Tursko-sirijska granica je poprište žestokih okršaja kurdskih grupa i ISIL-a još od sredine septembra.
 
Predsjednik Turske je od američke vlade zatražio da prihvati “dileme” u Kobaniju, koji je tik preko granice sa Turskom.
 
“Kobani nije strateški cilj za SAD. Može biti strateški cilj jedino za nas. Osim toga, Turska trenutno zbrinava sve civile koji su izbjegli iz ovog grada. Kod njih nema tih civila,” rekao je predsjednik Erdogan.
 
Oko 1,5 milion sirijskih izbjeglica, uključujući i 200 hiljada izbjeglih iz Kobanija, smješteno je u izbjegličkim kampovima širom Turske.
 
Erdogan smatra da su Slobodna sirijska vojska i Pešmerga jedinice na sjeveru Iraka grupe kojima treba pružiti pomoć-
 
“Uputio sam ponudu za prolaz Pešmergi na sjever Sirije preko Turske. Dozvolili smo im da pređu u Siriji bez ikakve kontrole sa strane turskih snaga sigurnosti.”
 
Erdogan je kritikovao i stav PYD, koja je odbila da se Pešmerge bore rame uz rame sa njima, protiv boraca ISIl-a. Stranka demokratskog jedinstva (PYD) i regionalna kurdska vlada na sjeveru Iraka, konačno su u srijedu dogovorili prelazak Pešmergi u Kobani.
 
“Najprije nisu prihvatali da im Pešmerge priteknu u pomoć. Onda su popustili. Zatim im se nije dopao broj vojnika koji bi došao. Konačno su obje strane dogovorile dolazak 200 Pešmergi.”
 
Stranka demokratskog jedinstva (PYD) je jedina sirijska kurdska stranka koja nije pod okriljem Kurdske nacionalne koalicije, formirane na inicijativu lidera kurdske regionalne vlade – Mesuda Barzanija. Ipak, još uvijek je najdominantnija kurdska grupacija među 15 kurdskih stranaka u regionu.
 
Barzanijeva administracija i Kurdska nacionalna koalicija nikada nisu prihvatili jednostrane poteze PYD u formiranju teritorijalnih jedinica na sjeveru Sirije, zahtijevajući da se vlast dijeli među svim kurdskim grupama.
 
Press konferenciju nije zaobišao ni Erdoganov komentar na evropski put Turske. Predsjednik je kazao kako se Turska nada osjetnom napretku u procesu pregovora, naročito nakon što predsjedavanje Unijeom preuzme Latvija. Latvija će u januaru naredne godine preuzeti predsjedavanje Evropskom Unijom od Italije.
 
“Nadamo se da će za vrijeme predsjedavanja Latvije biti otvorena tri ili četiri pregovorna poglavlja. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo za EU predano rade na ispunjavanju tog cilja.”
 
Latvijski predsjednik Berzins je kazao kako njegova zemlja podržava članstvo Turske u EU.
 
“Nastojaćemo da unaprijedimo naše bilateralne odnose u toku predsjedavanja. Veoma je važno da razvijemo bolje odnose, u brojnim sektorima, od transporta, naročito vazdušnog, do hrane, lijekova, turizma, obrazovanja i kulture.”
 
(AA)

Share This Article