Američko oružje namijenjeno Kurdima završilo u rukama IS-a

sanel
By sanel

Dio isporuka oružja američke vojske koje je bilo namijenjeno kurdskim borcima, palo je u ruke pripadnika IS-a u blizini bojišta kod sirijskog pograničnog grada Kobane, objavljeno je u video poruci na internetu.

U video poruci, pod nazivom “oružje i municija bačena iz američkih aviona u oblast grada Kobane koje drže IS”, maskirani borac pokazuje ono što izgleda da je jedan paket vezan za padobran, prenijela je agencija AFP
 
-To je američka pomoć bačena nevjernicima. Slava Bogu, to je plijen mudžahida (islamskih ratnika) – rekla je osoba u video poruci koja je jučer objavljena, pošto je otvorila drvene kutije pune raketa i granata, dok su se mogli čuti avioni koji kruže iznad.
 
AFP navodi da portparol Pentagona, kontradmiral John Kirby nije mogao da potvrdi da li je više od jednog paketa palo u ruke IS-a, odnosno da je “palo van kursa”.
 
BBC navodi da je portparol Pentagona rekao da je većina isporuke završila u pravim rukama.
 
U izvještaju se dodaje da su 27 paketa s malokalibarskim oružjem, municijom i drugim naoružanjem, namijenjnih miliciji koja brani grad Kobane, palo u noći između nedjelje i ponedjeljka, prenosi Tanjug.
 
Kirby je naveo da analitičari američke Centralne komande i u Pentagonu proučavaju objavljeni video snimak.

(Fena)

Share This Article