Sirijski Kurdi: Oružje koje su dostavili Amerikanci će biti od velike pomoći

sanel
By sanel

Oružje koje je dostavila američka vojska će biti “velika pomoć” sirijskim kurdskim borcima koji se bore protiv boraca grupe Islamska država (IS) za kontrolu grada Kobanea, na granici s Turskom, rekao je u ponedjeljak kurdski glasnogovornik.

Redur Xelil, glasnogovornik Jedinice za zaštitu naroda (YPG), potvrdio je novinskoj agenciji AFP da je stiglo ovo oružje i preciziao da će ono “mnogo pomoći” i imati “pozitivan efekat”  protiv IS-ovih operacija.

Kerry: Bilo bi neodgovorno ne podržati “viteške borce” u Kobaneu

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je u ponedjeljak da je Obamina administracija odlučila da iz zraka izbacuje oružje i municiju “viteškim” kurdskim borcima koji se bore protiv boraca Islamske države u sirijskom pograničnom gradu Kobaneu jer bi bilo “neodgovorno” i “moralno veoma teško” ne podržati ih.

Obraćajući se novinarima u indonežanskoj prijestonici Džakarti u ponedjeljak, Kerry je izjavio da američka administracija uviđa brige svog turskog saveznika oko snabdijevanja Kurda, koji su povezani s kurdskom gerilskom grupom PKK kojoj se Ankara žestoko protivi, prenosi AP.
 
On je, međutim, kazao da je situacija u opsjednutom gradu Kobaneu takva da se snabdijevanje branilaca smatra aspsolutno neophodnim “u kriznom tremntutku”.
 
– Moram reći s punim poštovanjem prema našim turskim saveznicima da mi u potpunosti razumijemo osnove njihovog protivljenja svakoj vrsti terorističke grupe, a posebno prema izazovima s kojima se suočava kada je u pitanju PKK – izjavio je Kerry.
 
– Mo smo, međutim, poduzeli koalicijske napore na degradiranju i uništenju Islamske države, a Islamska država zastupljena je u velikom broju u tom gradu zvanom Kobane – dodao je šef američke diplomatije.
 
Kerry je izjavio da su borcvi IS-a izabrali “da povedu ovu kopnenu bitku, napadajući malu grupu ljudi koja se, iako je bliska onima kojima se naši turski prijatelji protive, viteški bori protiv Islamske države i mi ne možemo zatvoriti oči pred tim”.
 
– Bilo bi veoma neodgovrno od nas i moralno veoma teško okrenuti leđa zajednici koja se bori protiv Islamske države, što se i dešava u ovom trenu – kazao je.
 
Kerry je izjavio da je zračna pomoć privremena i da su SAD zatražile od Turske da dopusti kurdskim borcima da uđu iz Iraka u Kobane kako bi pomogli.
(fena)

Share This Article