Izraelski ministar spašava odnos Izrael-SAD

sanel
By sanel

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon od danas se nalazi u petodnevnoj posjeti SAD, s kojim Izrael posljednjih nekoliko dana ima uzburkane odnose.
“Odnosi SAD i Izraela su zasnovani na zajedničkim interesima i ništa ne treba da baci sjenku na te odnose”, rekao je Jalon pred polazak u Vašington, aludirajući na kritike u Izraelu poslije izjave američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Keri je u petak izazvao nezadovoljstvo vlasti u Jerusalimu zbog dovođenja u vezu izraelsko-palestinskog konflikta i “islamskog ekstremizm”a u regionu.

Izraelski ministar telekomunikacija Gilad Erdan izjavio je poslije toga da je Keri “rekorder u nerazumijevanju situacije u regionu”.

Jalon, član vladajuće stranke Likud premijera Benjamina Netanjahua, trebalo bi da se sastane s američkim kolegom Čakom Hejgelom i drugim američkim zvaničnima, kao i s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Teme razgovora će biti nuklearni program u Iranu, mirovni proces na Bliskom istoku poslije rata u Gazi, kao i napredovanje boraca iz Islamske države u regionu.

(Beta)

Share This Article